Нобеловите награди няма да имат полови или етнически квоти, съобщи

...
Нобеловите награди няма да имат полови или етнически квоти, съобщи
Коментари Харесай

Нобеловите награди няма да имат полови или етнически квоти

Нобеловите награди няма да имат полови или етнически квоти, заяви Агенция Франс Прес, като цитира изявление на генералния секретар на Кралската шведска академия на науките Йоран Хансон.

Той съобщи, че академията желае хората да печелят, " тъй като са създали най-важното изобретение ".

От основаването си през 1901 година петдесет и девет Нобелови награди са извоювани от дами. Това съставлява едвам 6,2% от общия брой.

Тази година единствената отличена представителка на нежния пол беше филипинската проверяваща журналистка Мария Реса, която си подели Нобеловата премия за мир с съветския си сътрудник Дмитрий Муратов.

" Тъжно е, че има толкоз малко дами, които са нобелови лауреати. Това отразява несправедливите условия в обществото, изключително в предишното, само че те към момента съществуват. Има още доста какво да се направи, " споделя Йоран Хансон пред Агенция Франс Прес.

" Решихме, че няма да вкарваме квоти за пол или етническа принадлежност. Искаме всеки лауреат да бъде признат..., защото те са създали най-важно изобретение, а не поради пола и етническата си принадлежност, " изясни той. Според Хансон това решение е " в сходство с духа на последната воля на Алфред Нобел ".

Генералният секретар на Кралската шведска академия на науките обаче акцентира, че институцията подсигурява, че " всички заслужили дами ще получат обективен късмет да бъдат оценени за Нобелова премия ". Според Йоран Хансон " обилни старания " са положени за поощряване на номинациите на дами учени.

" В последна сметка ще дадем премията на тези, които се избрани за най-достойни, на тези, които са имали най-важния принос, " добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР