Нобеловата награда за мир за тази година беше връчена на

...
Нобеловата награда за мир за тази година беше връчена на
Коментари Харесай

Иран не позволи на носителката на Нобел за мир да вземе наградата си

Нобеловата премия за мир за тази година беше връчена на церемонии в Норвегия. Лауреатката Наргес Мохамади не можа да получи премията си персонално, тъй като се намира в затвор в Иран, предава БНР. Тя беше отличена за правозащитната си активност, ориентирана към дамите. Отличието беше връчено в Осло на двете ѝ деца. Те прочетоха обръщение от майка си, в което 51-годишната правозащитничка декларира, че иранският народ ще преодолее авторитаризма, натрапен от държавно управление, което е изгубило легитимност и социална поддръжка.

 

Нобеловите награди за литература, медицина, физика, химия и стопанска система ще бъдат връчени от шведския крал  Карл XVI Густаф в Стокхолм.

Всяка премия е съпроводена от парично заплащане от 11 милиона шведски крони или към един милион американски $. По традиция оценките се връчват на годишнината от гибелта на създателя на премиите Алфред Нобел.

 

Мохамади стартира нова гладна стачка от затворническата си килия в Иран по време на връчването на премията, заяви фамилията й в събота, предава БГНЕС. Съпругът на 51-годишната активистка Таги Рахмани изясни, че стачката е жест на взаимност с бахайското религиозно малцинство, чиито две водещи фигури също са в гладна стачка. Най-голямото религиозно малцинство в Иран, бахайската общественост, е обект на дискриминация в доста сфери на обществото, съгласно нейни представители.

 

Мохамади беше удостоена с Нобелова премия през октомври " поради битката й против потисничеството на дамите в Иран ". Арестувана 13 пъти, наказана пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с бич и още веднъж затворена от 2021 година насам, Мохамади е прекарала огромна част от последните две десетилетия в и отвън пандиза и в продължение на осем години не е виждала децата си, които в този момент се намират във Франция.

 

Наргес Мохамади е една от дамите, оглавяващи придвижването ''Жена, живот, свобода'', което включва траяли месеци митинги в Иран, провокирани от гибелта през септември 2022 година в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за хипотетично нарушение на разпоредбите за обличане на дамите. 

 

Иран забрани на фамилията на Махса Амини да пътува до Франция, с цел да получи най-голямата премия на Европейски Съюз за правата на индивида, която се връчва по същото време с Нобеловата премия, написа в. ''Гардиън''.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР