Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода

...
Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода
Коментари Харесай

Иранската активистка Наргес Мохамади спечели Нобелова награда за мир

Нобеловата премия за мир беше присъдена на лишената от независимост активистка Наргес Мохамади за битката ѝ против потисничеството на дамите в Иран, съобщи Асошиейтед прес.

Председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен разгласи през днешния ден премията в Осло.

Мохамади, една от водещите ирански правозащитнички, се бори за повече права на дамите и за унищожаване на смъртното наказване.

Приветствайки Мохамади като " герой за независимост ", председателката на Норвежкия нобелов комитет стартира речта си с думите " Жена, живот, независимост " - един от лозунгите на мирните митинги против иранското държавно управление.

" Норвежкият нобелов комитет реши да присъди Нобеловата премия за мир за 2023 година на Наргес Мохамади за нейната битка против потискането на дамите в Иран и битката й за поощряване на човешките права и независимост за всички ", съобщи Берит Райс-Андерсен.

В момента Мохамади излежава няколко присъди – общо към 12 година отнемане от независимост - в пандиза Евин в Техеран, сочат данни на правозащитната организация “Фронт лайн дифендърс “ (Front Line Defenders). Обвиненията включват разпространяване на агитация против страната.

Тя е заместник-ръководителка на " Центъра на бранители на правата на индивида " (ЦЗПЧ) - неправителствена организация, ръководена от носителката на Нобеловата премия за мир за 2003 година Ширин Ебади.

Мохамади е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години премия.

В парично изражение Нобеловите награди носят на лауреатите 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). По време на церемониите по награждаването през декември спечелилите получават също 18-каратов златен орден и грамота.

За тазгодишната Нобелова премия за мир имаше лист с малко над 350 номинации - на 259 персони и 92 организации.

Миналогодишната премия беше извоювана от правозащитници от Украйна, Беларус и Русия, което беше възприето като мощен укор към съветския президент Владимир Путин и неговия беларуски сътрудник и съдружник.

Наградата може да бъде присъдена на обособени лица или организации. Сред другите предходни носители на премията са Нелсън Мандела, Барак Обама, Михаил Горбачов, Аун Сан Су Чжи и Организацията на обединените народи.

За разлика от другите Нобелови награди, които се дефинират и афишират в Стокхолм, създателят Алфред Нобел постановява премията за мир да се дефинира и присъжда в Осло от петчленен норвежки Нобелов комитет.

Независимият комитет се назначава от норвежкия парламент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР