Нобеловата награда за физика за 2024 г. бе присъдена на

...
Нобеловата награда за физика за 2024 г. бе присъдена на
Коментари Харесай

„Кръстникът на изкуствения интелект“ получи Нобелова награда за физика

Нобеловата премия за физика за 2024 година бе присъдена на Джон Хопфийлд и Джефри Хинтън за фундаменталните им открития в региона на машинното образование, които проправят пътя към метода, по който през днешния ден се употребява изкуственият разсъдък.

Хопфийлд, професор в Принстънския университет, и Хинтън, компютърен академик в Университета в Торонто, бяха похвалени за това, че са положили основите на машинното образование, което зарежда доста от днешните артикули и приложения, основани на изкуствен интелект. Хинтън обаче също изрази опасения по отношение на бъдещото развиване на ИИ, като прекъсна връзките си с някогашния си шеф Гугъл, с цел да приказва по-свободно по въпроса.

“How could I be sure it wasn’t a spoof call? ”

2024 physics laureate Geoffrey Hinton received a phone call from Stockholm in the early hours in a hotel room in California. Multiple Swedish accents helped reassure him that his in Physics, awarded today, was real.
— The Nobel Prize (@NobelPrize)
„ Тяхната работа беше фундаментална за полагането на крайъгълните камъни на това, което през днешния ден възприемаме като изкуствен интелект “, споделя Марк Пиърс, член на Нобеловия комитет по физика, пред CNN.

Комитетът разгласи влиятелното отличие, считано за връх на научните достижения, в понеделник в Швеция. Наградата носи парична награда в размер на 1 милион $.

Хинтън, който е именуван „ кръстник “ на изкуствения разсъдък (ИИ), съобщи, че е „ изумен “ от приемането на премията.
Огромното въздействие на ИИ
Запитан за евентуалното значение на технологията, за чието развиване са помогнали неговите проучвания, той съобщи, че ИИ ще има „ голямо въздействие “ върху нашите общества.

„ Това ще бъде сравнимо с индустриалната гражданска война. Но вместо да превъзхожда хората по физическа мощ, той ще превъзхожда хората по интелектуални качества. Ние нямаме опит какво е да имаш неща, които са по-умни от нас “ , сподели той в телефонно изявление незабавно след известието.

Хинтън предвижда, че технологията ще направи гражданска война в неща като опазването на здравето, което ще докара до „ голямо усъвършенстване на продуктивността “ .

Professor Emeritus Geoffrey Hinton has won the 2024 Nobel Prize for Physics.

Hinton shares the prize with John J. Hopfield “for foundational discoveries and inventions that enable machine learning with artificial neural networks. ”
— University of Toronto (@UofT)
Майкъл Молони, основен изпълнителен шеф на Американския институт по физика, съобщи пред CNN, че работата на Нобеловите лауреати е преобразила науката, позволявайки на системите за машинно образование да обработват големи количества данни и да разрешават на учените да виждат закономерности, които другояче не биха могли да видят.

„ Генеративните системи за изкуствен интелект и системите за машинно образование към този момент трансформират търсенето на екзопланети “ , сподели той. „ Това е единствено един от многото образци. “
Имитиране на мозъка
ИИ се е трансформирал в редуциране за машинно образование благодарение на изкуствени невронни мрежи. Тази технология - създадена от Хопфийлд и Хинтън - се основава на структурата на мозъка.

Докато мозъкът има неврони, изкуствената невронна мрежа има възли с разнообразни стойности. Докато невроните на мозъка споделят между тях посредством синапси, изкуствените възли си въздействат взаимно посредством връзки. Можете да упражнявате изкуствена невронна мрежа, като развивате по-силни връзки сред възлите, тъкмо както можете да упражнявате мозъка.

Точно както можем да търсим в мозъка си съответна дума или факт, който рядко използваме и единствено неясно помним, изкуствените невронни мрежи също могат да търсят обратно в запаметените модели - с помощта на изобретяването на мрежата на Хопфийлд през 1982 година

От 80-те години на предишния век насам мрежите се разрастват. Докато Хопфийлд е употребявал мрежа с едвам 30 възела - с по-малко от 500 параметъра, които ги свързват - днешните мрежи, като тези, употребявани за зареждане на Chat GPT, могат да съдържат повече от един трилион параметъра.

За разлика от обичайния програмен продукт, който наподобява на следване на рецепта за печене на торта, изкуствената невронна мрежа може да се учи посредством образци - употребявайки предходни познания за основаване на нови предписания.
Информационен бюлетин
Освен че е пионер в региона на изкуствения разсъдък, Хинтън приканва и към нерешителност във връзка с технологията. През май 2023 година той напуща работата си в Гугъл и взема решение да „ подаде сигнал “, откакто се тормози какъв брой образован става той.

„ Аз съм просто един академик, който внезапно осъзна, че тези неща стават по-умни от нас “ , сподели Хинтън пред CNN предходната година. „ Искам един тип да надуя свирката и да кажа, че би трябвало съществено да се тормозим по какъв начин да спрем тези неща да получават надзор над нас “ .

Той предизвести, че изкуственият разсъдък „ знае по какъв начин да програмира, тъй че ще измисли способи да заобиколи рестриктивните мерки, които му слагаме . "

AI pioneers John Hopfield and Geoffrey Hinton won the 2024 in Physics for their work which laid the foundation for machine learning and paved the way for the artificial intelligence boom
— Reuters (@Reuters)
По време на церемонията по оповестяването на резултатите във вторник Хинтън беше запитан дали съжалява за работата си по основаването на технологията, за която се притеснява, че може да аргументи огромни вреди, макар многото ѝ евентуални изгоди.

„ Има два типа страдание. Има съжаления, при които се чувстваш отговорен, тъй като си направил нещо, което си знаел, че не е трябвало да правиш, и по-късно има съжаления, при които си направил нещо, което би направил още веднъж при същите условия, само че в последна сметка може да не се окаже положително “ , сподели Хинтън.

„ Това е вторият тип страдание, което изпитвам. При същите условия още веднъж бих направил същото, само че се тормозя, че цялостната последица от това може да са по-интелигентни от нас системи, които в последна сметка да поемат контрола. “

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР