Нобеловата награда за физика за 2020 г. получават Роджър Пенроуз,

...
Нобеловата награда за физика за 2020 г. получават Роджър Пенроуз,
Коментари Харесай

Нобелът за физика получават трима учени за черните дупки

Нобеловата премия за физика за 2020 година получават Роджър Пенроуз, Райнхард Гензел и Андреа Гез , оповестиха от Кралската шведска академия на науките.

Наградата е присъдена за откритието на Пенроуз, че образуването на черни дупки се явява надежднo превиждане на Общата доктрина на относителността , а също по този начин на Гензел и Гез за откриването на свръхмасивен стилен обект в центъра на Млечния път.

Роджър Пенроуз e изобретил гениални математически модели за проучване на Общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн. Той ясно демонстрира, че тази доктрина води до образуването на черни дупки.

BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2020 in Physics with one half to Roger Penrose and the other half jointly to Reinhard Genzel and Andrea Ghez.
— The Nobel Prize (@NobelPrize)
Миналата година влиятелната премия получиха канадско-американският физик Джеймс Пийбълс, швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в региона на астрономията и астрофизиката. Пийбълс е почетен с влиятелната премия за " теоретични открития във физическата космология ", а другите двама учени - ". Те са разкрили секрети на Вселената, в това число разбирането ни за мястото на Земята във Вселената.

Повече от 200 души при 113 награждавания са получили Нобеловата премия за физика сред 1901 и 2019 година. 47 пъти премията е присъдена единствено на един лауреат. Един човек, Джон Бардийн, е печелил премията два пъти. 55 години е междинната възраст на нобеловите лауреати по физика. Три дами са печелили Нобеловата премия за физика.

Вчера стартира седмицата на Нобеловите награди. Нобеловата премия за физиология или медицина за 2020 година бе връчена на

Нобеловите награди за химия, литература, мир и стопанска система ще бъдат присъдени надлежно в сряда, четвъртък, петък и понеделник.

Носителят на Нобеловата премия получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През предишния месец бе обявено, че от 9 на 10 милиона крони.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, само че тази година пандемията от ковид промени проектите на уредниците. Това е датата, на която умира създателят на нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР