Нобеловата награда за физика тази година ще отиде в трима

...
Нобеловата награда за физика тази година ще отиде в трима
Коментари Харесай

Трима учени получават Нобеловата награда за физика

Нобеловата премия за физика тази година ще отиде в трима учени. Ален Аспе, Джон Клаусър и Антон Зайлингер печелят " опити със заплетени фотони, определяне нарушаването на неравенствата на Бел и пионерската просвета за квантовата информация ", разгласи Кралската шведска академия на науките.

„ Става все по-ясно, че се появява нов тип квантова технология. Виждаме, че работата на лауреатите с вплетените положения е от огромно значение, даже оттатък фундаменталните въпроси за тълкуването на квантовата механика “, отбелязва Андерс Ирбек, ръководител на Нобеловия комитет по физика.

Ален Аспект,  Джон Клаузер и Антон Цайлингер организират реформаторски опити с потребление на вплетени квантови положения, при които две частици се държат като едно цяло, даже когато са разграничени. Резултатите им проправят пътя към нови технологии, учредени на квантова информация.

Странните резултати на квантовата механика стартират да намират приложение. Сега съществува обширна област на проучвания, която включва квантови компютри, квантови мрежи и сигурна квантова криптирана връзка.

Един от основните фактори за тези разработки е методът, по който квантовата механика разрешава на две или повече частици да съществуват в по този начин нареченото вплетено положение. Това, което се случва с една от частиците в вплетена двойка, дефинира какво се случва с другата парченце, даже в случай че те са надалеч една от друга.

Нобеловата премия за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 година

Тя е на стойност 10 милиона шведски крони (или 1,15 милиона долара). Първата Нобелова премия за физика е присъдена на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име. Досега единствено три дами са ставали лауреати в тази категория - Мария Кюри през 1903 година, Мария Гьоперт Майер през 1963 година и Андреа Гец през 2020 година

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети ощеВили Вуцов за Дарик и dsport: Поемам Крумов
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР