Нобеловата награда за физика беше присъдена на Ален Аспект от

...
Нобеловата награда за физика беше присъдена на Ален Аспект от
Коментари Харесай

Трима учени поделиха Нобеловата награда за физика

Нобеловата премия за физика беше присъдена на Ален Аспект от Франция, Джон Клаузер от Съединени американски щати и Антон Цайлингер от Австрия за открития в региона на квантовата механика.

Триото беше отличено " за опити със заплетени фотони, определяне на нарушаването на неравенствата на Бел и пионерство в науката за квантовата информация ", се споделя в изказването на журито.

Ханс Елегрен, общоприет секретар на Шведската кралска академия на науките, разгласи носителя на премията в Каролинския институт в Стокхолм.

Макар че физиците постоянно се занимават с проблеми, които на пръв взор наподобяват надалеч от ежедневните грижи - дребни частици и необятните секрети на пространството и времето - техните проучвания обезпечават основите на доста на практика приложения на науката.

Миналата година премията беше присъдена на трима учени - Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи - работата им е помогнала да се обяснят и предскажат комплицираните естествени сили, като по този метод е разширила разбирането ни за изменението на климата.

Седмицата на оповестяването на Нобеловите награди стартира в понеделник с шведския академик Сванте Паабо, който получи премията в региона на медицината за разкриването на тайните на неандерталското ДНК, което обезпечи основни знания за нашата имунна система.

Нобеловите награди не престават с химията в сряда и с литературата в четвъртък. Нобеловата премия за мир за 2022 година ще бъде оповестена в петък, а премията в региона на стопанската система - на 10 октомври. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Стокхолм / Швеция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР