„Но тази конкретна идея е просто вредна — у нас

...
„Но тази конкретна идея е просто вредна — у нас
Коментари Харесай

Соломон Паси: България да предложи домакинство на очаквания Нюрнбергски Процес срещу масовия убиец Путин, а не посредничество между него и жертвата му

„ Но тази съответна концепция е просто нездравословна — у нас и в този момент! По време на война, която изисква безапелационна морална оценка, както и установяване на агресора с съответния термин — интернационален нарушител “. Така някогашният външен министър Соломон Паси разяснява на страницата си във фейсбук концепцията на президента Румен Радев България да посредничи сред Русия и Украйна за дипломатическо споразумяване на спора. Според него това е концепция да посредничим сред Доброто и Злото, в тази ситуация сред Путин и Зеленски.

„ Амбицията за ходатайство би била съвършен заслон, маскиращ моралното безгръбначие на страната и извиняващ духовния и политически колаборационизъм с агресора. България е Запад, в който очевидно и изрично я интегрирахме — по кое време по-бързо, по кое време по-бавно — от 1989 насам! Европейският Съюз сме ние, а не те! И оценката за диктатора — бил той Ленин, Сталин, Хитлер, Милошевич или Путин — от която идващите генерации да не се срамят е “масов палач и военнопрестъпник” и тази оценка е несъвместима с упоритостта за ходатайство сред него и жертвата му.
Затова бих предложил вместо да се вършим на Турция, Израел или Беларус — и трите имат самостоятелен претекст да посредничат, какъвто България няма! — две градивни, почтени и задоволително огромни хрумвания, които изрично да върнат неуверената ни страна в картата на Запада, само че освен на географския, а на моралния Запад.
Първо:
България да предложения президента Зеленски да откри у нас предстоящото задгранично държавно управление след вероятната съветска окупация на Киев. Така както задграничното френско държавно управление на военачалник Де Гол беше в Лондон.
Второ:
България занапред да предложи домакинство на упования Нюрнбергски Процес против В.В. Путин — тъй като за сходни закононарушения даже държавни глави нямат интернационален имунитет!
Дори и да не се осъществят тези две оферти, те ще дадат урок по морал на сегашните и мотив за горделивост на идващите генерации на България и Европа.
А паралелно с това, дано страната ни предложи и в Европейски Съюз, и в NATO Украйна да получи неповторимия статут на non-voting member (не-гласуващ член), направен през 1992 от Atlantic Treaty Association особено за Atlantic Club of Bulgaria. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР