Но не само водораслите са тези, които излъчват силна, отличителна

...
Но не само водораслите са тези, които излъчват силна, отличителна
Коментари Харесай

Защо морските птици ядат пластмаса

Но освен водораслите са тези, които излъчват мощна, отличителна гниеща миризма. Пластмасовите замърсявания във водата също имат сходен мирис, което изяснява за какво птиците се притеглят от пластмасата във водата, рапортуват лекари в ново проучване, оповестено в списание Science Advances.

Тази рискова, несмилаема вечеря постоянно предизвиква като резултат съществени здравословни проблеми и даже гибел.

Учените допускаха, че птиците виждат и бързо сграбчват храната от водата до момента в който летят или се плъзгат по повърхността й, само че последните изследвания демонстрират, че най-вероятно употребяват и други от сетивата си.

Провеждат опит, като поставят елементарна пластмаса в мрежести торбички и ги окачат в океана в продължение на три седмици. По време на проучванията, схващат, че пластмасата мирише на химически диметил сулфид. ДМС има миризма, присъща за разлагащите се водорасли. Откритието изяснява за какво птици, които се ориентират по миризмата на разлагащи се водорасли, с цел да търсят храна, са към пет пъти по-склонни да ядят пластмаса, в сравнение с тези, които имат други хранителни привички.

„ Морските птици употребяват обонянието си, с цел да търсят храна над обширни пространства над открития океан – стотици или хиляди квадратни метра. Хранителните източници са извънредно неравномерно сложени в природата. Това е като да търсиш игла в купа сено “, споделя Матей Савока, създател на отчета.

„ Ако пластмасовите боклуци наподобяват и миришат на храна, то доста по-вероятно е да бъдат комплицирани с храна, в сравнение с в случай че единствено приличаха. Начинът, по който пластмасата наподобява за организма (не метода, по който ни наподобява на нас) е въпрос, върху който е значимо да се намерения. “

Около 90% от всички морски птици живи през днешния ден са се хранили с някакъв тип пластмаса – капачки, бутилки, запалки или найлонови пликове.

Източник: Mother Nature Network
Снимки: Underwater Gannet Photography - audubon.org, coastmagazine.co.uk

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР