Но Бургас не е само красота, зрелища и архитектура. Векове

...
Но Бургас не е само красота, зрелища и архитектура. Векове
Коментари Харесай

Де Да Бяха Само Потънали Кораби! Няма Да Повярвате Какво Лежи На Дъното На Бургаския Залив!

Но Бургас не е единствено хубост, зрелища и архитектура. Векове наред градът е натрупал доста живописна история и още толкоз мистерии и загадки. Погребани в морето кораби, потънали несметни благосъстояния и още доста, които пазят своите секрети.

Злато, бомби и мамути лежат на дъното на бургаските заливи. Всичко това притегля голям брой опитни гмуркачи в търсене на благосъстояние и популярност, изкопавайки нещо скъпо. Някои приказват с недомлъвки какво са видели и изкарали от дъното, други настояват че трюмовете са изпразнени още от времето на дядовците им. А трети – че съкровищата и артефактите под морската вода край Бургаските крайбрежия безусловно са неизчерпаеми.

В Бургаският залив кораби са потъвали от Античността доникъде на 80-те години на предишния век. Най-ценното, което са откривали “официалните “ подводни археолози, е неповторим железен слитък от сребро, злато и мед. Те обаче признават, че същинските находки от дълго време са по частни сбирки, в никакъв случай не са стигали до музей, нито управляващите са чували за тях.

Някои от потъналите кораби са по-мистериозни, криещи както имуществени, по този начин и политически секрети. Ето някои от най-странните:

Френският Жак Фресине, пътувал цялостен със стока сред Марсилия, Истанбул и Варна. Блъска се в канара край Маслен нос и потъва на 15 Февруари 1929 година Цялото локално население се впуска да оказва помощ на френските моряци и ги приютява.

Чужденците изкарват съвсем година в домовете на домакините си, а за признателност им се отблагодаряват с купища френска дантела. Въпросът е какво още е извозвал корабът, надали е било единствено дантела!? Но каквото и да е имало, от дълго време е присвоено. Все отново няколко риболовци от околните села се замогнали ненадейно няколко години след потъването на плавателния съд. Те били и домакини на французите. А очевидно наличието на капитанският сейф е стигал и за свои, и за непознати!

През 1942 година на 3 км източно от Созопол потъва най-големият по това време български търговски транспортен съд Родина. Връщал се от Истанбул, само че се натъкнал на мини, потъва на 42 м дълбочина. Големият въпрос и имало ли е полезности на борда, а отговорът е Да.

Бившият началник на следствието Тодор Батилов споделя, че самичък е виждал в каютата на капитана цялостна каса, само че тя мистериозно изчезва, тъй че самият той даже не съумява да ѝ хване следите. Гмуркачите мълчат за находките с обяснението че желали да ги опазят от иманяри.

Ценни за науката са каменни котви, датирани 2000 години преди Христа, скелети на мамути, монети. Както и следите на антични селища погълнати от морето, написа Съновник.

Най-мистериозната история, която от десетилетия не дава мира на българи, турци, румънци и украинци, е за британския транспортен съд Черният Принц. Според легендата, той е бил претрупан със съкровища, които през днешния ден се правят оценка на над 1 милиарда $. Потънал преди 160 година в Черно Море, само че никой не знае тъкмо къде.

Въпреки многото изказвания, че местоположението му е намерено, в резултат се оказва, че въпреки всичко не е Черният Принц.

Всичко това е единствено малко част от мистериите към потъналите кораби край Бургаския залив и още по-малка част от всичко изчезнало под водите на Черно Море.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР