Но бремето на славата не беше милостиво към него и

...
Но бремето на славата не беше милостиво към него и
Коментари Харесай

Музикални хроники: „Конвулсиите са по цялото ми тяло и сякаш умирам“ – борбата на един от най-големите нови таланти в музиката 

Но бремето на славата не беше милостиво към него и дружно с триумфа го сполетяха психологични проблеми и сериозна болест – с която той се бори героичен и с непроменяемо възприятие за комизъм.

След като направи възторг и покори класациите с дебютния си шлагер Someone You Loved, 27-годишният шотландец стана звезда с големия си гений и симпатичната си самоирония.

Три години по-късно той се завърна стремително с дълго чакания си втори албум и с песни като Pointless, Forget Me и Wish You The Best. През цялото време Капалди остава открит към своите почитатели по отношение на здравословните си проблеми, които го принудиха да спре краткотрайно с концертите след присъединяване си на фестивала „ Гластънбъри “ през тази година.

На главната сцена на именития английски фестивал, изпълнителят се представяше на равнище до един миг, само че към края стартира да се мъчи съществено поради изтощение на гласа и поради синдрома на Турет, с който наскоро беше диагностициран.

Той се обърна към публиката и сподели: „ Ще бъда почтен пред всички вас, изгубвам гласа си, само че ще продължим да свирим до края и няма да стопираме. Просто нуждая се всички да пеете дружно с мен оптимално мощно, окей? “ Това докара до извънредно благ епизод, в който публиката изпя вместо него огромния му шлагер Someone You Loved.

Дебютното му издание Divinely Uninspired to a Hellish Extent беше най-продаван албум във Англия за 2019 и 2020 година, което означаваше, че упованията към Капалди към този момент бяха станали големи.

В оня стресов интервал той към този момент усеща напрежението върху себе си и то му се отразява физически и ментално. „ Реализирането на първия албум си беше допустимо най-близкото нещо до сбъдване на огромните фантазии. Но незабавно щом първият албум се окаже сполучлив, хората се питат можеш ли да го направиш още веднъж “, изяснява Капалди в документален филм за живота си.

Филмът споделя освен за неговия път до славата, само че и за това по какъв начин тя се отразява на душевното му здраве. Люис е заставен да се оправя с паник офанзиви, конвулсии в рамото и със синдром на Турет – неврологично нарушаване, при което човек прави неконтролируеми тикове и звуци.

Капалди споделя и за своя „ синдром на самозванеца “, при който страдащите не могат да оценят персоналните си достижения, макар очевидните доказателства за цената им. Дори извънредно благо писмо от Елтън Джон, в което легендата акцентира, че Капалди написа „ красиви песни, докосващи милиони хора “, изпълнителят не може да спре да се усеща като шарлатанин и подозира, че в никакъв случай няма да преодолее синдрома.

Неуверен в своите благоприятни условия, Капалди работи и с други композитори, само че непрекъснато си слага допустимо най-високата летва и съпоставя всичко ново с най-успешната си ария Someone You Loved. “Не имам вяра в своите благоприятни условия за писане на песни и ми се коства, че това се утежнява, колкото по-известен ставам. А спазмите в рамото ми стават по-силни, когато седна да изсвирвам на пианото. Болезнено е. И стартирам да се удушавам и да изпитвам болки в гърба, до момента в който го върша, а това е плашещо “.

Люис Капалди приказва искрено и за паник офанзивите, от които страда и които го карат да си мисли, че полудява. „ Конвулсиите са по цялото ми тяло. И ми се коства, че или ще продължат постоянно, или ще умра “, признава той и добавя, че от време на време приказва дълги часове по телефона с майка си Карол, която се мъчи да го успокои. 

Капалди вижда тези физически признаци като изцяло естествена реакция на това, че светът му се е преобърнал. Терапевт му е споделил, че евентуално проблемите му се дължат на гибелта на двама негови близки родственици, когато той е бил още дете. Лелята на Капалди сама лишава живота си и нейното самоубийство става мотив звездата да напише песента Before You Go.

Макар че музикантът първоначално отхвърля апелите на другари и семейство да се подложи на терапия поради мъчещото го рамо, най-после склонява. И в името на душевното му здраве, записите на втория албум са отсрочени. След като е прегледан, Люис е диагностициран със синдрома на Турет и в действителност той го приема добре. Сам се дефинира като хипохондрик, а диагнозата най-малко го убеждава, че не става въпрос за някакво смъртоносно заболяване. Лекарите му изясняват, че доста усъвършенстване в неговото положение ще има, когато Капалди понижи своята тревога и угнетеност – и той се пробва да го прави с медикаменти, тренировки и по-здравословно хранене.

Разбира се, неговите почитатели го поддържат непроменяемо в тази битка и търпеливо чакат завръщането му на сцената. А чакането несъмнено ще си заслужава –  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР