Нивото на имунизационно покритие срещу морбили в България е трудно

...
Нивото на имунизационно покритие срещу морбили в България е трудно
Коментари Харесай

Доц. Мангъров плаши с нова епидемия: Жертва ще са децата! Имаме фалшиво ваксинирани

Нивото на имунизационно покритие против морбили в България е мъчно да бъде открито, защото има доста случаи на подправено имунизирани деца. Това съобщи експертът по инфекциозни заболявания доцент Атанас Мангъров във връзка разрастващата се зараза от дребна шарка в северната ни съседка Румъния.
„ Ако при последния взрив на болестта през 2009г. главно наранени бяха децата от ромския етнос, то поради антиваксърските настройки на родители риск към днешна дата съществува за доста по-голяма част от българското население “, добави той, представен от TrafficNews.
„ Данните в Румъния сочат, че за предходната седмица там са регистрирани 1855 случая на морбили. Това е доста, равнява се на близо 10 случая на 100 000 души население. Морбили, именуван още дребна шарка, е мощно заразна болест, която се популяризира по въздушно-капков път. Всеки, който не я е преболедувал или не е имунизиран, при контакт с вируса, се заразява и разболява “, съобщи доцент Мангъров.
Особеното освен това заболяване е, че в детската възраст води до мощно подтискане на имунитета и е причина за затруднения, които могат да бъдат първоначални и вторични.
„ Първичните затруднения са от самия вирус, като се визира най-често белият дроб и мозъка. Вторичните са бактериални инфекции, най-често засягащи белите дробове “, добави той.
„ Причината за растежът на случаите на това заболяване в северната ни съседка е незадоволителното ваксинално покритие “, споделя експертът по инфекциозни заболявания.
„ В България не е доста ясно какво е ваксиналното покритие, защото имаме голям брой ваксинирани единствено на документи. Ако тук се появят единични случаи на морбили и имаме неимунизирано население, не е изключено да има зараза и тук.
Този риск съществува, защото ние контактуваме със прилежащите страни. Рано или късно ще се записва случай “, споделя доцент Мангъров.
Доцентът напомни, че последната зараза от дребна шарка в България е била записана през 2009-2010 година. „ Тогава имахме над 24 000 случая на морбили, като 95% от тях бяха неимунизирани ромски деца. Имаше даже 24 смъртни случая “, споделя той.
По думите му най-нисък е имунитетът измежду ромското население, защото при тях използването на наложителните ваксини не се извършва прецизно.
Тройната ваксина против морбили, заушка и рубеола при нас се ползва гратис по отношение на наложителния имунизационен календар на деца на 1 година и 1 месеца, а втората доза – на 11-годишна възраст. „ Препаратът, който се употребява за създаване на имунитет към острото инфекциозно заболяване, е един от най-сигурните “, безапелационен е доцент Мангъров.
Той напомни за първите подозрения, които се родиха във връзка с сигурността ѝ, пристигнаха, откакто през 90-те години списание разгласява, че има връзка сред имунизацията и аутизъм.
„ В последици се направиха десетки проучвания, които опровергаха това изказване. Въпреки това страхът у хората остана и към момента има, в това число и високо интелигентни родители, които не престават да отхвърлят да имунизират децата си.
Резултатите са това, което стана у нас през 2009 година Ако се повтори още веднъж, това ще засегне освен ромското население. По-ниският % имунизирани е обезпокоителен и за другите заболявания – Рубеола и Заушка, които са не по-малко рискови, изключително за бременни дами “, добави соц. Мангъров.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР