Нивото на газа в хранилищата в ЕС е 32 на

...
Нивото на газа в хранилищата в ЕС е 32 на
Коментари Харесай

Газохранилищата в ЕС пълни 32 на сто

Нивото на газа в хранилищата в Европейски Съюз е 32 на 100, съобщи през днешния ден еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон.

Тя говорѝ след изключителна среща на министрите на енергетиката в Европейски Съюз в Брюксел. Тя бе свикана, откакто „ Газпром “ спря доставките за България и Полша.

Нивото в газохранилищата обаче се усилва във всички страни, добави Симсон.

Въпреки това приоритет на Европейски Съюз би трябвало да бъде готовността за всякакво прекъсване на притока на газ от Русия.

Според комисарката преди всичко е належащо осъвременяване на европейските проекти за изключителни обстановки. Такива имат всички страни членки. Но те би трябвало да отразяват последните събития в светлината на заканите за сигурността на доставките. Необходима е съгласуваност на европейско равнище - в това число двустранни съглашение за взаимност. Симсон открои постигнатата предходната седмица такава сделка сред родната й Естония и Финландия.

Необходимо е да бъде обезпечено запълването на газохранилищата за идващия отоплителен сезон. За да стане това, би трябвало бързо да се одобри предлагането на Европейска комисия, съгласно което равнището тази година да доближи 80 на 100, а по-късно – 90 %.

Трябва да се работи за диверсификация и в границите на Платформата на Европейски Съюз за закупуване на газ. В тази връзка Симсон посочи основаната районна работна група, чието първо съвещание ще бъде в София след два дни.

„ За да станем самостоятелни от съветски изкопаеми горива, би трябвало да ускорим Зеления пакт. Защото не можем просто по този начин да сменяем 125 милиарда кубика годишно газ от Русия с други снабдители. Нито е стабилно, нито по джоба. Затова би трябвало да ускорим потреблението на възобновима сила, в това число „ зелен “ водород “, сподели еврокомисарката.

В момента по думите й притокът на газ по тръбите от Ямал и Украйна е понижен. Днес той съставлява единствено една лимитирана порция от вноса на газ в Европейски Съюз. Всички различни направления работят с оптимален потенциал. Миналата седмица вносът на полутечен петролен газ е достигнал рекордните 400 милиона кубика на ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР