Нивото на безработицата в Плевен е почти двойно по-ниско в

...
Нивото на безработицата в Плевен е почти двойно по-ниско в
Коментари Харесай

Двойно по-ниско е нивото на безработицата в Плевен

Нивото на безработицата в Плевен е съвсем двойно по-ниско в съпоставяне със междинното за района. Това уточни ръководителят на Бюрото по труда в Плевен Здравко Дафинов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той добавя, че през зимата нивото на безработицата в регионалния град леко се покачва - към 5,2-5,6 на 100 от стопански дейното население.

"Много производства понижават размерите си на работа през този интервал, само че през топлите сезони безработицата пада под 5 на 100 ", разяснява Дафинов. "Средното равнище на безработицата за област Плевен е над 8 на 100 ", излиза наяве от думите му.

Борисов: Безработицата в България през ноември се намали до 3,7%

"В момента към 3500 души са се записали в Плевен, че търсят работа - към 170 са оповестените свободни работни места. Два огромни заводa, свързани с автомобилната промишленост, непрестанно търсят служащи ", отбелязва Дафинов.

"Завод в Ловеч е разкрил непрекъснати автобусни линии от кварталите "Дружба " и "Сторгозия " в Плевен до завода и назад, с цел да си обезпечава служащи ", разяснява той. "Другият, до зала "Балканстрой ", също набира искащи да работят. Обобщено - през 2019 година в Плевен са били оповестени над 3800 свободни работни места, от тях за над 1550 са обезпечени служащи посредством посредничеството на Бюрото по труда ", акцентира специалистът.

София остава най-голямата регионална стопанска система в страната

Сред търсените специалности са тези на педагозите, на медицинските експерти, на служащите в строителството, на машинните оператори, стругари, механици.

По думите на експерта, като сериозен проблем се обрисува образуването на огромен дял от трайно безработни на борсата - 32 на 100 от всички, които са се записали. Дафинов съобщи, че през февруари ще бъдат подхванати ограничения за обезпечаване на образование и претовареност на трайно безработни и на хора с увреждания, както и за разкриване на работни места на рискова група безработни над 55-годишна възраст. В Плевен те са над 760 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР