Нивото на безработица във Великобритания нарасна през трите месеца до

...
Нивото на безработица във Великобритания нарасна през трите месеца до
Коментари Харесай

Ново нарастване на британската безработица

Нивото на безработица във Англия набъбна през трите месеца до октомври до близо 4-годишен връх, до момента в който съкращенията доближиха следващ рекорден брой, защото фирмите на острова се подготвяха за края на държавната стратегия в поддръжка на работните места, която стратегия обаче беше удължена след това и за наближаващата 2021 година, съобщи БНР.

Това демонстрират данни на формалната английска статистика ONS, които са следващ сигнал за утежняване на английския трудов пазар още преди прелюдия през ноември нови локдаун в страната, целящ да ограничи мощната втора вълна на коронавирусна пандемия.

През трите месеца до края на октомври безработица в Обединеното кралство се увеличи до 4,9% от 4,8% през третото тримесечие на годината, като това е най-високото равнище от ноември 2016 година, само че при упованията на финансовите пазари за още по-солиден растеж до 5,1 на 100.

В същото време равнището на претовареност продължи да се намалява, достигайки през интервала август - октомври 75,2% по отношение на 75,3% през третото тримесечие и с 0,9 процентни пункта под равнището на претовареност тъкмо преди година.

Според ONS съкращенията през трите месеца до октомври в това число се усилиха с цели 217 хиляди, достигайки рекордните 370 хиляди. Исковете за компенсации при безработица се усилиха през ноември с 64 300 по отношение на предходния месец.

Нивото на трудова претовареност понижава от началото на пандемията от ковид, до момента в който безработицата продължава да се усилва, макар че през последните месеци броят на хората, краткотрайно отсъстващи от работа, спадна от пиковете, достигнати през април и май (по време на първата вълна на пандемията и въведената първа национална карантина).

В същото време междинните приходи, в това число с бонусите, се усилиха с 2,7% на годишна база, до момента в който заплатите без бонусите набъбнаха с 2,8 на 100.

Преди време Английската централна банка предвижда, че нивото на безработица във Англия ще доближи 6,3% до края на тази година, след което ще удари връх от близо 8% през второто тримесечие на идната година. "Като цяло виждаме продължение на последните трендове, с по-нататъшно намаляване на пазара на труда “, сподели шефът по икономическа статистика на ONS Дарън Морган.

През по-голямата част от интервала, обзет от оповестените през днешния ден данни, финансовият министър на Англия Риши Сунак отхвърляше апелите за разширение на обсега на държавната скица за опазване на работните места след плануваното приключване на тази помощ на 31-ви октомври, пораждайки по този метод опасения от ускорение на загубите на работни места.

С оглед обаче на мощната втора коронавирусна вълна, която удари Обединеното кралство, Сунак беше заставен да разгласи в последния миг едномесечно удължение на схемата за опазване на заетостта, след което удължи нейното деяние до края на март 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР