Нито жегата, нито пък вируса могат да ги спрат. Липсата

...
Нито жегата, нито пък вируса могат да ги спрат. Липсата
Коментари Харесай

”Дер Щандарт”: Надигналата се вълна срещу олигархията в България не може да бъде спряна

Нито жегата, нито пък вируса могат да ги спрат. Липсата на господство на закона се е трансформирала в всекидневие в България, за жалост. За сходна промяна няма политическа воля пред последните 30 години. Има само козметични промени, които целят да изгладят имиджа на страната пред Европейска комисия.
Това се споделя в следващия политически разбор в задгранично издание, който визира протичащото се у нас. Анализът е в немския вестник " Дер Щандарт ".

Ето и цялата публикация:

Нито жегата, нито пък вируса могат да ги спрат. В сряда протестиращите блокираха придвижването в две елементи на столицата София. Скулпторът Велисвав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и пиар специалистът Арман Бабикян, наречени “Отровното трио” насърчиха новите форми на гражданско неодобрение.

Млади и образовани българи излизат на улицата всяка вечер в продължение на към този момент над три седмици. Исканията им са свързани с определяне върховенството на закона и упорстват да се постави завършек на привилегироването на избрани богати лица с въздействие.

За страдание това е всекидневие в България.

Протестите започнаха, откакто олигархът Ахмед Доган отпрати благодарение на управляващите жители, които желаеха да посетят държавен плаж покрай имението му на българското Черноморие. Събитието се трансформира в образец за това по какъв начин някои хора в България са над закона.

Рейдът против президента


Второ събитие провокира още повече националния яд - откакто президентът Румен Радев застана на страната на стачкуващите, основният прокурор нахлу в офисите на президенството. Арестувани бяха секретар и консултант на президента. Критиките се насочиха към обвинител №1 на страната - Иван Гешев.

Назначаването му на поста основен прокурор провокира голям ужас предходната година. Причината - Гешев се счита за продължение на дългата ръка на олигархията, част от която е медийният магнат Делян Пеевски. Той има едни от най-разпространяваните вестници в България.

“Да България” може да се трансформира в същинска съпротива благодарение на протестите”, декларира политическият анализатор Аделина Марини от платформата euinside.

Причината - за демократичните и западно насочени българи социалистическата партия даже не е евентуално опция на настоящето ръководство на консервативната партия ГЕРБ, която е под управлението на премиера Бойко Борисов.

Не става дума за промяна във властта, а за промяна. За последните 30 години липсва политическа воля, която да наложи господство на закона. Имало е “козметични” намеси, целящи положителни резултати пред Европейската комисия, изяснява още Марини.

През 2013 година в България още веднъж имаше демонстрации против внедряването на партийни или олигархични ползи в страната. По това време обаче придвижването се проваля, тъй като Пеевски води контра акция - аналогично на дейностите в Унгария медийният магнат твърдеше, че протестиращите са платени от милиардера и човеколюбец Джордж Сорос.

Дезинформацията

Такава акция се води и сега. Има изказвания, че стачкуващите са платени от външни сили, като да вземем за пример Русия, а протестиращите са комунисти. Използва се същата техника на дезинформация, разяснява Марини пред “Дер Щандарт”.

Има обаче една основна разлика с демонстрациите през 2013 година Много от стачкуващите употребяват неконвенционални способи, които не попадат под ударите на пропагандата на Пеевски.

Медиен представител на ръководещата партия ГЕРБ в Европейския парламент се е обърнал към изданието и е помолил да направи някакъв вид на онлайн коментар, с който да “поправи България”. Това дава сигнал на какъв брой огромен напън са подложени ръководещите.

В България има и голямо неодобрение поради пътните блокади. Междувременно държавното управление изгуби и всевъзможен надзор върху COVID-19.

Превод: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР