Нито една страна в света не беше подготвена, че в

...
Нито една страна в света не беше подготвена, че в
Коментари Харесай

Украински експерт: Никой не беше подготвен, че това ще е война на дронове, а частите им са от Китай

Нито една страна в света не беше готова, че в тази война ще бъдат употребявани дронове и системи за радиоелектронна битка в подобен голям мащаб. Как би трябвало да преустрои армията си Украйна, с цел да завоюва тази война? Как е проведено производството на системите за радиоелектронна битка и дроновете в Украйна и за какво тя изостана доста в това отношение от Русия? На тези въпроси дава отговор украинският военнослужещ, експерт по връзки, радиоелектронна битка и разузнаване Сергей Бескрестнов с позивна „ Светкавица “.

 

Големите компании не желаят да създават

 

Системите за радиоелектронна битка и дроновете в Украйна сега се създават единствено от дребни и междинни предприятия, които са мощно подвластни от Китай, споделя той в изявление за „ Фокус “. Защо огромните предприятия нямат интерес? От една страна евентуалната причина е дребният марж на облагата. За огромните предприятия е по-изгодно да основават военни комплекси за половин милион $, да ги продават на страната с огромен марж и да получават огромни облаги, до момента в който производството на хиляди дребни устройства, каквито са дроновете, с най-малък марж, за тях не съставлява интерес.

 

От друга страна, с цел да се създадат висококачествени средства за радиоелектронна битка, би трябвало да се влага в тяхната разработка, така наречен R&D (изследване и развиване на нововъведения – бел.ред.). В момента се работи с подготвени китайски модули, на които се прибавят антени. Но с цел да не зависят от Китай и да имат първокласен артикул, предприятията би трябвало да създадат лична разработка, да измислят структура, да създават платки, да внасят съставни елементи в страната – всичко това значи да влагат и „ замразят “ избрани финансови средства. Малко компании са склонни да го създадат, още повече, че на следващия ден комплексът може да стане неактуален и да би трябвало да се прави нов.

 

В същото време, споделя военният, в Русия, основно в Москва и Санкт Петербург, имаше десетки предприятия още преди войната, които разработваха средства за радиоелектронна битка, в това число за експорт. И в този момент те просто преустроиха работата си във боен мащаб. В целия свят, прибавя Бескрестнов, концепцията за отбрана против дронове от дълго време съществува, само че това е отбрана не от офанзиви, а от промишлен шпионаж - съперниците да не шпионират фирмите и да не научават секретните технологии. Нито една страна не беше готова, че това ще е война на дронове На въпрос за какво задграничните сътрудници не доставят на Украйна съоръжение за радиоелектронна битка по същия метод, както доставят Противовъздушна отбрана, Бескрестнов дава отговор, че нито една страна в света не беше подготвена за това, че цялата война в последна сметка ще се концентрира към дроновете и оборудването за радиоелектронна битка против тях и че ще бъде належащо такова количество от тях.

 

В момента украинските сили разполагат едвам с 30% от нужното им съоръжение за радиоелектронна битка, прибавя той. Компаниите, които ги създават, са затрупани с поръчки. „ Представете си какъв брой се чака. И още нещо - защото производството е обвързано с китайски модули, това може да свърши зле във всеки един миг, в случай че спрат доставките. Засега те идват у нас през прилежащи страни, само че какво ще стане, в случай че този канал се затвори? Всички виждаме какво се случва в Полша, когато половината от съставените елементи са заседнали на украинско-полската граница. Не можем да разчитаме на Китай, би трябвало да стартираме да вършим тези базови неща в Украйна “, споделя военният.

 

Дроновете не доближават, само че пък украинците са усвоили прехващането на противников FPV дронове

 

Как става прехващането и за какво това е критически значимо? Бескрестнов изяснява, че всеки FPV дрон (дронове с ръководство чрез видеокамера) има два радиоканала. Единият, по който той се ръководи и получава команди накъде да се движи – точно този канал се заглушава от куполите за радиоелектронна битка, тъй че операторът да не може да ръководи дрона. Вторият канал е видеоканалът, който дава отговор за изображението, което дронът предава; без него е невероятно да се управлява устройството. Данните по видеоканала се предават на оператор, който се намира на разстояние 5-7 километра и насочва дрона.

 

Може да се прехване този канал, тъй като той е отворен. А е отворен, тъй като и украинците, и руснаците употребяват най-евтините FPV модули, пробвайки се да минимизират цената на дроновете-камикадзе за еднократна приложимост. Втората причина е, че при FPV е значима " скоростта на приемане " на изображенията, а при аналоговия формат тя е най-бърза - няма закъснения при обработката, както е при цифровия сигнал. Третата причина е, че когато цифровият сигнал изчезне заради неприятна връзка или поради средствата за електронна битка, операторът вижда наследник екран, само че когато сигналът е аналогов, може все пак да се разграничи нещо през разстройствата и да се порази задачата.

 

Как се прехваща? Ето какво изяснява разузнавачът: " С прехващането на „ изображението “, можем да забележим от кое място е изхвърчал дронът. И тогава имаме две благоприятни условия - да заслепим конзолата на оператора, да му изпратим разстройства, с цел да му попречим да види изображението. Или можем да запишем „ фотографията “ и да я покажем на момчетата от въздушното разузнаване, те знаят по какъв начин да се ориентират на място и незабавно ще ни кажат от кое място е изхвърчал дронът. Тогава ще поразим операторския екип с артилерия или с атакуващи дронове. " Затова по-важният проблем е не производството на стотици дронове, а подготовката на екипа. " Ако отстраняваме 2-3 съветски екипа на фронта, които правят FPV офанзиви с дронове против нас, тогава незабавно настава краткотрайна тишина в тази посока. Това към този момент е тествано. Тоест по този начин отстраняваме не следствията, а първопричината ", изяснява военният.

 

Руснаците също схванаха за тази тактичност

 

Проблемът е, че руснаците също схванаха това и вършат безусловно същото. Когато се открие някаква тактичност, печели този, който по-бързо стартира да я ползва всеобщо. След като открихме тази тактичност, в този момент би трябвало неотложно да наводним фронта с устройства за прехващане на сигнала, тъй че да имаме преимущество, споделя Сергей Бескрестнов.

 

Самата изработка на скенерите-прехващачи, по думите на военния, не е по никакъв начин комплицирана. Но към този момент няма кой да ги създава всеобщо и това е проблем.

 

Радиоразузнаването би трябвало да се вкара във всички родове войски

 

Ако по-рано се смяташе, че единствено профилирани звена, като Службата за сигурност или Главно разследващо ръководство, се занимават с радиоразузнаване, то в този момент стигнахме до извода, че това би трябвало да се ползва на всички места, споделя военният. „ Неслучайно командването на Сухопътните войски се обърна към мен с молба даже пехотинците да овладеят основите на радиоразузнаването. Всеки пълководец на батальон, полк или бригада, в случай че не е простак, схваща, че неговата част би трябвало да има следните неща – FPV ударни групи, групи за въздушно разузнаване, способни да ръководят „ Mavic “ (квадрокоптери), и групи за радиоелектронна битка. "

 

Източник " Актуално "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР