Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19

...
Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Не правим прогнози за COVID-19, вирусът прави каквото си иска

Нито една от прогнозите за развиването на пандемията от COVID-19 досега не се сбъдна. Това е повода в последните 5-6 месеца здравните управляващи у нас да не вършат прогнози. Това заяви доктор Ангел Кунчев, основен здравен контрольор при започване на полемиката „ COVID-19 - провокации и решения пред лечебните заведения за болнична помощ ", проведена от Инициативата „ Индекс на лечебните заведения ".

" И то освен нашите, само че и прогнозите на Световната здравна организация, Европейския център за надзор на болесттите в Стокхолм, Американския център за надзор на болесттите в Атланта ", заключи Кунчев.

По думите на здравния специалист " вирусът прави каквото си желае ". " Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде стартира, къде свършва, кой на кого го предава ", посочи доктор Кунчев.

По думите му значим в този момент е въпросът това, което се следи в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е разследване на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме относително леко в България, или това, което стартира при тях, е нова вълна, която ще чакаме да пристигна и при нас.



" Ако е вторият вид, е доста неприятно. Защото ще съвпадне и с началото на образователната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще стартират грипните вируси, и до януари, когато неизбежно ще се сблъскаме с грипна зараза ", изясни Ангел Кунчев.

„ COVID-19 - провокации и решения пред лечебните заведения за болнична помощ " е тематиката на полемика, проведена от Инициативата „ Индекс на лечебните заведения ".

В срещата вземат участие представители на сдруженията на университетските, регионалните, общинските и частните лечебни заведения, Български лекарски съюз, Българска асоциация на експертите по здравни грижи, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и други

Сред участниците са Жени Начева, зам.-министър на опазването на здравето, доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор, проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК.

Целта на полемиката е да се направи къс разбор на обстановката и да се посочат вероятните проблеми и решения. По време на нея ще бъдат показани резултатите от анкета измежду мениджърите на лечебните заведения за готовността им да се оправят с пандемията от COVID-19.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР