Нито една държава на глобалната сцена няма решаващ глас, който

...
Нито една държава на глобалната сцена няма решаващ глас, който
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Многополярността е необратима. Няма световен ред, при който една единствена държава да има последната дума

Нито една страна на световната сцена няма решителен глас, който да дефинира целия действителен международен ред, написа китайският президент Си Дзинпин в публикация за вестник  " Российская газета “, оповестена в навечерието на визитата му в Москва.

Публикуваме цялатастатия н акитайски президент:

Да вървим твърдо напред към нови вероятности за другарство, съдействие и взаимно развиване сред Китай и Русия.
По покана на президента Владимир Путин ще направя държавно посещаване в Руската федерация. Преди 10 години първото ми посещаване в чужбина след избирането ми за ръководител на Китайската национална република беше в Русия. За тези 10 години към този момент съм посетил Русия осем пъти. Благодарение на тези визити, които постоянно носят голямо наслаждение и резултати, аз и президентът Владимир В. Путин отворихме нова глава. Путин отвори нова глава в хрониката на китайско-руските връзки.

Китай и Русия са огромни съседи, стратегически сътрудници във всеобхватно съдействие, водещи международни сили и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. И двете страни организират независима и самостоятелна външна политика и преглеждат китайско-руските връзки като главен дипломатически приоритет.

Китайско-руските връзки се развиват в сходство с ясна иторическа логичност и въз основа на мощен външен мотор. От 10 години двустранното съдействие се развива динамично във всички азимути и последователно навлиза в нова епоха.
Контактите на високо и висше равнище играят значима роля и са от непрекъснато стратегическо значение.

Усъвършенстваните механизми за контакти на високо и висше ниво, както и обширната конструкция на многостранно съдействие, служат като значима систематична и институционална поддръжка за развиването на двустранните връзки. През годините аз и президентът Владимир В. Путин поддържахме близки работни връзки. В течение на повече от 40 срещи на двустранни и интернационалните платформи ние даваме приоритет на практическото съдействие във всички сфери, навреме синхронизираме часовниците си по настоящи интернационалните и районни въпроси от съвместен интерес и даваме звук на за устойчивото развиване на двустранните връзки.

Двете страни непрестанно укрепват взаимното политическо доверие, като основават нова парадигма на връзките сред огромните сили.

Китай и Русия се придържат към концепцията за безконечна дружба и взаимноизгодно съдействие. Двустранните връзки се основават на правилата на неприсъединяване, неконфронтация и неангажираност по отношение на трети страни. Двете страни твърдо се поддържат взаимно в следването на пътя на развиване в сходство с националните действителности и реализирането на развиване и възобновление. Зрелите и развити двустранни връзки непрестанно набират нова мощ и служат като ориентир за нов вид междудържавни връзки, характеризиращи се с взаимно почитание, спокойно взаимно битие и взаимоизгодно съдействие.

Предстоящото ми посещаване в Русия има за цел да укрепи другарството, съдействието и мира. Готов съм дружно с президента Владимир Путин да очертаем нови проекти и ограничения за откриване на нови вероятности пред китайско-руските връзки на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимоотношение.

Страните построяват архитектура на всеобхватно и многовекторно взаимоотношение.

Благодарение на взаимните старания комерсиалният оборот доближи рекордните 190 милиарда $ до края на 2022 година, което е със 116% повече спрямо преди 10 години.

В продължение на 13 поредни години Китай се нарежда като най-големия търговски сътрудник на Русия. Обемът на взаимните вложения на двете страни продължава да нараства. В ход са редица стратегически значими планове за съдействие в региона на енергетиката, космоса, авиацията и транспортната съгласуваност.

Сътрудничеството в нови браншове, като да вземем за пример научно-техническите нововъведения и трансграничната електронна търговия, остава извънредно динамично. Междурегионалното съдействие бързо набира скорост. То освен носи действителни изгоди за елементарните хора, само че и дава на двете страни изобилен тласък за развиване.

Двете страни ползват на процедура концепцията за другарство, излъчена от потомство на потомство, като обичайното другарство укрепва с всеки минал ден. В навечерието на 20-тата годишнина от подписването на Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред Китай и Русия президентът Владимир В. Путин и аз взехме решение да разтеглим контракта с ново наличие, като вземем поради новите действителности. Путин реши да разшири контракта и да го извърши с ново наличие, като вземе поради новите действителности на времето. Успешното осъществяване на осемте тематични кръстосани години издига другарството и съдействието на нови висоти. Народите на нашите страни се поддържаха взаимно както финансово, по този начин и морално в битката против ковид, което е още едно доказателство за това, че " приятелите се познават в потребност ".

Двете страни работят в тясно съдействие на интернационалната сцена и носят огромна отговорност като велики сили.

Китай и Русия твърдо отстояват интернационална система в сходство с правилата на Организация на обединените нации и международен ред, учреден на интернационалното право, както и главните правила и правила на интернационалните връзки, учредени на задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации, координират се и си сътрудничат тясно в границите на Организация на обединените нации, ШОС, БРИКС, Г-20 и други интернационалните платформи и поставят взаимни старания за поощряване на многополярността и демократизацията на интернационалните връзки.

Страните ще подхващат ефикасни стъпки за реализиране на същинска многополярност, ще предизвикват универсалните полезности и ще се застъпват за основаването на нов вид интернационалните връзки и общественост, с обща орис за човечеството.
За повече от 70 години китайско-руските връзки изминаха дълъг път. Поглеждайки обратно към предишното, ние надълбоко осъзнаваме, че настоящето равнище на китайско-руските връзки не е елементарно, а неувяхващото другарство сред Китай и Русия би трябвало да бъде деликатно защитавано.

Историята и практиката демонстрират, че в изискванията на световни разтърсвания  китайско-руските връзки са издържали тестването на силата, балгодарение на обстоятелството, че сме поели по верния път на създаване на междудържавни връзки.
Предстоящото ми посещаване в Русия има за цел да укрепи другарството, съдействието и мира. Готов съм дружно с президента Владимир Путин да очертаем нови проекти и ограничения за откриване на нови вероятности пред китайско-руските връзки на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимоотношение.

Страните би трябвало да се съсредоточат върху всеобхватното обмисляне предвид на задачите на националното развиване, да открият нови възможжности с реформаторски метод и да култивират нови мотори. Важно е да се ускори взаимното доверие и да се разпрострат капацитетите, с цел да се резервира устойчивата динамичност на китайско-руските връзки на високо ниво.

Международната общественост е наясно, че никоя страна в света не превъзхожда друга. Няма повсеместен модел на ръководство и няма международен ред, при който една единствена страна да има последната дума.

Необходимо е да се насърчи редом увеличение на размера и качеството на вложенията и търговско-икономическото съдействие, да се ускори политическата съгласуваност, да се основат по-благоприятни условия за висококачествено капиталово съдействие, да се усили двустранната тръговия, да се разшири общността на ползите и да се проучат нови точки на напредък, да се сътвори рамка за развиване, характеризираща се с взаимно допълнение и съгласуемост на обичайна търговия с новите форми на съдействие и да се продължи взаимната работа за доближаване.
Необходимо е да се задълбочат културните и филантропичните връзки, да се провеждат години на съдействие в региона на физическата просвета и спорта на високо ниво, да се разгърне капацитетът на механизма за междурегионално съдействие, да се засилят контактите сред побратимените провинции, райони и градове, да се насърчи обменът на хора, да се възвърне съдействието в региона на туризма сред двете страни, да се организират събития като летни лагери, взаимни просветителни инсититуции за непрестанно подсилване на другарството и взаимното съгласие сред народите, най-много по линия на младежта.

В днешния свят се случват дълбоки промени. Мирът, развиването, съдействието и взаимната полза са неудържими исторически трендове. Многополярността, икономическата глобализация и демократизацията на интернационалните връзки са необратими трендове.

В същото време, бързо се усилват както обичайните, по този начин и нетрадиционните провокации пред сигурността. Актовете на надмощие, абсолютизъм и тормоз нанасят съществени вреди на света. Предстои ни да извървим доста дълъг път, с цел да възстановим международната стопанска система. Международната общественост е мощно загрижена, повече от всеки път, за методите за излизане от рецесията.

През март 2013 година приказвах в МГИМО и загатнах, че " взаимосвързаността и взаимозависимостта на всички страни са достигнали невиждано високо равнище. Човечеството живее в едно световно село, трансформирало се е в тясна общественост с единна орис. "

Издигнатите от мен начинания " Един пояс и веднъж ", " Глобална самодейност за развиване ", " Глобална самодейност за сигурност " и " Глобална самодейност за цивилизация " станаха след това потребни за уточнение на същността на концепцията за общественост с единна орис за човечеството и сердствата за нейното съществяване, което послужи като версия на Китай за съответен отговор на изменящите се свят, ера и история.

Китай и Русия са огромни съседи, стратегически сътрудници във всеобхватното съдействие, водещи международни сили и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. И двете страни организират самостоятелна и независима външна политика и преглеждат китайско-руските връзки като международен дипломатически приоритет.

За 10 години универсални полезности като мир, развиване, тъждество, правдивост, народна власт и независимост пуснаха дълбоки корени в сърцата на хората. Все повече страни са обединени от общото предпочитание за чист и хубав свят на дълготраен мир, обща сигурност, споделен разцвет, неприкритост и приемливост. Международната общественост ясно осъзнава, че никоя страна в света не е по-добра от друга. Няма повсеместен модел на ръководство и няма международен ред, в който една единствена страна има последната дума. Солидарността и мира в един свят без разделяне и разтърсвания са в полза на цялото човечество.
От началото на предходната година се следи цялостно изостряне на рецесията в Украйна. Китай поредно заема справедлива и безпристрастна позиция, учредена на самата същина на протичащото се, и поставя дейни старания за поощряване на помиряването и мирните договаряния.

Поредицата от възгледи, които показах, служат като главен принцип в китайската работа по украинското споразумяване. Те включват нуждата от ценене на задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации, ценене на законните опасения за сигурността на всички страни, поддръжка на всички старания за спокойно разрешаване на украинската рецесия и гарантиране стабилността на международните индустриални и снабдителни вериги.

Публикуваната наскоро " Китайска позиция за политическо решение на украинската рецесия ", отчитаща рационалните опасения на всички страни, отразява в оптималната степен единството на възгледите на международната общественост за превъзмогване на украинската рецесия.

Документът служи като градивен фактор за обезвреждане на последствията от рецесията и за реализиране на политическо решение. Сложните проблеми нямат елементарни решения.

Убедени сме, че рационалният излаз от украинската рецесия и пътят към дълготраен мир и обща сигурност в света ще бъдат открити, в случай че всички се управляват от концепцията за обща, всеобхватна, взаимна и устойчива сигурност и продължат разговора и консултациите по обективен, рационален и прагматичен метод.

Преди да се решат световните проблеми, човек би трябвало да реши личните си проблеми. Комунистическата партия на Китай, обединявайки и ръководейки китайския народ, всестранно преследва великото възобновление на китайската нация посредством китайска рационализация, която се характеризира с обгръщане на голямото население, реализиране на общ разцвет, координирано развиване на материалната и духовната просвета, хармонично общуване с природата и индивида и следване на пътя на мирното развиване.

Тези отличителни черти на Китай са образувани вследствие на дългогодишна процедура и изчерпателен синтез на интернационалния опит. Ние уверено ще продължим да развиваме идеята за рационализация на Китай, ще поставим старания за реализиране на висококачествено развиване и непрекъснато ще разширяваме външната отвореност. Убеден съм, че това ще даде нови благоприятни условия на всички страни в света, в това число и на Русия.

Годината стартира напролет, а триумфът стартира с работата. Имаме всички учредения да имаме вяра, че Китай и Русия, като спътници в развиването и възраждането, ще дадат по-голям принос за напредъка на човешката цивилизация.


Инфо: rg-ru.turbopages.org

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР