Ниското ниво на Дунав и войната в Украйна намалиха с

...
Ниското ниво на Дунав и войната в Украйна намалиха с
Коментари Харесай

Ниското ниво на Дунав и войната намалили с 1/3 товарните кораби по реката

Ниското равнище на Дунав и войната в Украйна понижиха с една трета броя на директно миналите товарни кораби в българо-румънския сектор на реката. Това сподели за Българска телеграфна агенция Иван Жеков - шеф на дирекция " Речен контрол - Русе " към организация " Морска администрация ".

По думите му изискванията при започване на годината са били удобни за корабоплаването.

" Нивото на реката беше високо, нямаше и ледоход. След началото на войната в Украйна стартира и разтърсването в транспортите на товари в региона, само че главната причина за по-малкия брой кораби е ниското равнище. То стартира да спада още през юни т.г., а този интервал по принцип е присъщ с така наречен " черешови води " - т.е. високи равнища на реката. Нивото спадаше по цялата река, а освен в българо-румънския сектор и по този начин настъпи колапс в транспортите. Появиха се доста сериозни сектори по Дунава ", изясни Жеков.

За девет месеца са регистрирани 114 дни с ниско равнище на река Дунав

Той уточни, че за първите девет месеца има регистрирани 114 дни, през които равнището на реката е било ниско и това е затруднявало корабоплаването.

" В този интервал товарните кораби трябваше да минават през сериозните сектори с прегазване по-малко от 2,50 метра ", изясни Жеков.

Статистиката демонстрира, че за първите девет месеца през българо-румънския сектор директно са минали 6968 самоходни и несамоходни плавателни съда. За същия интервал на предходната година броят им е бил 10 746, а през 2020 година - 10 991.

" Сравнение можем да създадем с 2019 година, когато дните с ограничаване в корабоплаването са били 56, нямаше пандемия и военни дейности. Тогава през българо-румънския сектор са минали 12 238 плавателни съда ", изясни Жеков.

Той сподели още, че огромно въздействие е оказало ниското равнище на реката през третото тримесечие на тази година - юли, август и септември.

" Нивото беше сериозно ниско по целия Дунав. В българо-румънския сектор имаше по няколко дни, в които се следиха дълбочини от по 1,40 метра на главните прагове, което сковава корабоплаването ", сподели Жеков.

Той уточни също, че различен аршин са тонкилометрите - т.е. какъв брой тона товар е превозен на километър разстояние.

" Ако през третото тримесечие на предходната година този показател е бил 3 819 103 246 тонкилометра, то за същия интервал на т.г. той е към шест и половина пъти по-нисък - 581 571 348 тонкилометра.

Този аршин дава още по-ясна оценка за намалелия транспорт на товари по реката. Не е задоволително да отчитаме единствено броя на миналите кораби, тъй като ниските води изискват по-малко натоварване на съдовете. Например при ниски води могат да преминат три съда със същия товар, който може да транспорти един съд при естествени води ", сподели шефът на дирекция " Речен контрол - Русе ".

Загубите за корабособствениците са огромни

По думите му загубите за корабособствениците са огромни, само че тук би трябвало да се означи и друга наклонност.

" След юни т.г. цената на транспорта на товари в посока от Украйна към България и Сърбия се увеличи. Става дума за превозване на въглища за Сърбия, както и на зърно към Констанца. Всички налични плавателни съдове в региона бяха ангажирани с това. Интересът беше огромен, като по неофициална информация цената за транспорт на звук зърно се усили неведнъж - сред седем и 10 пъти ", сподели Жеков.

По думите му не за първи път се следи толкоз ниско равнище на реката и парализиране на корабоплаването. Подобна е била обстановката и през 2003 година.

Жеков разяснява, че през тази година капитаните на кораби са били по-дисциплинирани и рационални.

" Нямаше опити за неспазване на наложените условия и прекосяване през сериозните сектори с по-голямо прегазване от вероятното ", сподели той.

Плавателни съдове са засядали, само че те са били отвън фарватера (плавателния път) на реката и не са пречили на корабоплаването.

Кораб с тлеещи въглища обгази Русе през юли

Жеков разяснява и случая със сръбски транспортен съд при започване на юли т.г., при който въглищата, натоварени в две от баржите, се бяха самозапалили.
Наложи се плавателният съд, пътуващ от Констанца за Белград, да дебаркира край румънския бряг против Русе. Това докара и до мощно задимяване на българския град.

Иван Жеков, който е работил 22 години на транспортен съд по реката, от които седем години е бил капитан, изясни, че са позволени няколко неточности, които са довели до случая.

Първо, съдовете са били натоварени повече от нужното. Това е попречило на кораба да премине през праговете, където газенето е лимитирано.

" Няма по какъв начин да се натоварят баржите по този начин, че те да са с 60-70 см по-голямо прегазване, в сравнение с е дълбочината на праговете ", сподели Жеков.

Отделно, несъобразяването с високата температура на въздуха също е оказало въздействие.

" При такива условия би трябвало да се съблюдават избрани правила за транспорт на въглища, защото при тях е особено самозапалване. Вероятно не са предприемани дейности по оросяване и изстудяване с вода на товара, не е проверявана и температурата на въглищата по време на транспорта ", сподели Жеков.

Той изясни, че първоначално корабособственикът е изискал да се обезпечи място в пристанище, където да се разтоварят тлеещите въглища и изгасят. По думите му за задачата са били нужни към три декара повърхност.

" Нямаше свободно място, а поради ниското равнище на реката не всички пристанища можеха да одобряват кораб с толкоз огромно прегазване ", сподели Жеков.

По думите му, в случай че притежателите на кораба и на товара са съдействали още първоначално, интервенцията по претоварването и загасянето на тлеещите въглища е щяла да завърши по-бързо, а не да продължи три седмици.

" Наложи се да освободим едната баржа с метали, която беше част от конвоя. Така празният съд беше подаден за претоварване на тлеещите въглища, които бяха загасени. Корабът отплава за Сърбия, когато равнището на Дунава се увеличи. При случая нямаше замърсяване на реката ", изясни Жеков.

Ниското равнище на реката е повлияло и на круизния туризъм

По думите му ниското равнище на Дунав е повлияло и на круизния туризъм.

" Част от круизните кораби прекосяваха през праговете сред Русе и Никопол. Други не стигнаха до делтата на реката, защото имаше риск ", сподели Жеков.

За първите девет месеца са регистрирани 278 корабопосещения на круизни плавателни съда в Русе. За същия интервал на м.г. броят им е бил 116, а през 2020 година, когато беше пикът на пандемията - единствено 20.

Жеков посочи, че преди пандемията по река Дунав са оперирали 190 круизни кораба, а регистрираните корабопосещения в Русе през 2019 година са били 441.

Той сподели още, че в края на септември т.г. водните равнища към този момент са се нормализирали.

" Няма сериозни сектори, като стартира възкръсване на корабоплаването, само че то към момента не е достигнало равнището, което беше преди войната и пандемията. Причините са по-скоро стопански, в сравнение с навигационни ", изясни Жеков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР