, нискомолекулярните хепарини за бременни вече са доставени. Наш екип

...
, нискомолекулярните хепарини за бременни вече са доставени. Наш екип
Коментари Харесай

След намесата на bTV: Вече има нискомолекулярни хепарини за бременни


, нискомолекулярните хепарини за бременни към този момент са доставени. Наш екип ревизира дали са пристигнали в складовете.

В отговор до редакцията на bTV от Министерство на здравеопазването оповестиха, че продажбата на медикамента „ Фраксипарин “ е обновена от 18 януари 2023г . Информацията за това е получена от представителя за България на притежателя на позволение за приложимост на лекарствения артикул.

В една от най-големите складови бази, която разрежда всички аптеки в страната, ревизираха, че са получили медикаментите навръх 26 януари , в деня на репортажа на bTV. Това е осем дни по-късно , откакто производителят е уведомил институциите за възобновените доставки и продажба.

Репортерската ни инспекция на място сподели, че в най-големия склад към този момент са получили „ Фраксипарин “ - животоспасяващо лекарство от 0,6 мл. Кашоните се разпределят към аптеките, които незабавно са ги декларирали и предплатили.

Снимка: Редакторски екип


В петък камионите потеглиха към комерсиалните обекти в София и страната, с цел да доближат до пациентите, които имат потребност от тях.

Количеството обаче в един от складовете е 3000 опаковки „ Фраксипарин “. Те отиват към 3300 аптеки. Това прави по една, най-много две опаковки , пресмятат фармацевти, които разпределят медикаментите.

„ Те са животоспасяващи за бременните , които имат проблем и тук към този момент е моментът каква част от тях ще се разпределят към лечебните заведения и каква към аптеките. Количеството, което сме получили ни разрешава да осигурим по една опаковка, не повече, в аптека “, разяснява пред bTV Аделина Любенова, която е представител на един от търговците на медикаменти на едро.

Какви количества са получили останалите три огромни компании дистрибутори, ще получим отговор в границите на работния понеделник , дадоха обещание от здравното министерство.

Търсим информация и от останалите огромни компании снабдители, които обезпечават медикаментите на национално равнище.

Търговците приканват хората да не се презапасяват с лекарства , които са в лимитирано количество и от които имат потребност бременни дами, деца и хронично заболели пациенти. Според тях казусът се крие в квотите на медикаментите , които са заложени на база ползване в страната от последните 6 месеца.

По думите на Аделина Любенова решението на казуса се крие в законодателна смяна на методиката и смяна на количествата , които се декларират на национално равнище към производителите на лекарства във фармацевтичния бранш.

Снимка: Редакторски екип


Преди три седмици пред bTV в предаването „ Лице в Лице “ служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев призна, че проблем има. „ Да обърна внимание и на лекарите – когато няма „ Фраксипарин “, има „ Клексан “. Той е същият препарат, прави същата работа. Нека да не се фиксираме “, разяснява тогава министърът.

На 07 януари от Видин министър Меджидиев изясни пред публицисти, че казусът е от доста време . „ Давам образец с „ Фраксипарина “, той е в дефицит от повече от година, да не кажа две, само че имаме заместители на него – „ Клексан “ има в мрежата и се употребява със същото деяние.

Без да фиксират количества, търговците са уверили управляващите, че медикаментите са в складовете , обявиха за bTV от здравното министерство на 26 януари. Нова доставка на „ Клексан “ ще има на 6 февруари , дадоха отговор до bTV от отрасловото ведомство.

Предстои да разберем какво ще бъде това количество и дали ще доближи до всички аптеки , които са го поръчали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР