Нискокалоричните въглища за битово отопление трябва да се забранят, ако

...
Нискокалоричните въглища за битово отопление трябва да се забранят, ако
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Нискокалоричните въглища за битово отопление трябва да се забранят


 Фейсбук Button

 Reddit Button

 Email Button

Нискокалоричните въглища за битово отопление би трябвало да се забранят, в случай че желаеме да имаме по-ниски равнища на отровния газ серен диоксид. Това разяснява по bloombergtv.bg някогашният министър на околната среда и старши политически консултант на ЦИЕ на Европейската климатична фондация Юлиан Попов за във връзка проучване на Greanpeace , поставящ България измежду 20-je най-големи замърсители в международен мащаб.

България е страната с най-мръсния въздух в Европейския съюз и с най-вече смъртни случаи, породени от този факт. Основната причина е високото равнище на фините прахови частици. Страната ни е и в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид страни в света, демонстрира интернационално проучване на природозащитната организация.

„ Един от въпросите към проучването може да бъде, за какво Полша не е на тази карта? Сред отговорите може да е, че страната употребява по-качествени въглища. Другият въпрос може да бъде горенето на нискокалорични въглища, употребявани за битово отопление. Там пък няма никакви сероочистки. Няма даже една марля от горната страна на комина. Затова те би трябвало изрично да се забранят “, изясни Попов.

Серният диоксид се явява един тип военен газ, който при инхалиране на малко по-големи количества би могъл да е доста нездравословен за здравето, споделя още специалистът. Според него: „ Серен диоксид може да идва от най-различни типове горене, само че най-големи количества идват от въглищата. Трябва доста ясно да кажем, че зависи доста от електроцентралата. Въглищата по голям брой аргументи са тръгнали да излизат от приложимост и тези централи в един миг ще би трябвало да се затворят. Серният диоксид е доста сериозна причина, само че намаляването му в ред централи се дължи на много положителни системи за задържане и унищожаване на серния диоксид. Други централи обаче нямат серочистки “.

" Няма поредност във вземането на решенията за оправянето на екологичните проблеми в България ", съобщи Петър Киров AirBG.info по bgonair.bg.

" Става въпрос за ръководство на енергетиката на държавно равнище - би трябвало да има ясна поредна позиция какви ограничения да бъдат вземани. Взимат се решения, които са в ущърб на оправянето с екологичните проблеми ", счита Петър Киров. Той разяснява, че страната ни ще бъде съдена и за замърсяването със серен диоксид.

" Вървим в противоположната посока. Продължава да се приказва за изключения от нови правила за излъчванията за въглищни централи, предоставяне на отсрочвания - за да се резервира стопанската система, само че плащаме други суми за здравни разноски ", разяснява Меглена Антонова от " Грийнпийс ". " При серния диоксид имаме доста явен източник на тези излъчвания - изгаряне на въглища или нефтени артикули. При него казусът е, че той може да ускори към този момент съществуващи положения, свързани със сърдечни и белодробни проблеми ", изясни Антонова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР