Нискоемисионни зони ГрадоустройствоНаесен не ме питайте защо е мръсен въздухът

...
Нискоемисионни зони ГрадоустройствоНаесен не ме питайте защо е мръсен въздухът
Коментари Харесай

Нискоемисионните зони в София да действат целогодишно

Нискоемисионни зони Градоустройство„ Наесен не ме питайте за какво е замърсен въздухът в София “ГрадоустройствоНад 880 хиляди коли остават отвън центъра на София от 1 декември
Нискоемисионните зони в София да работят целогодишно от 2025 година, вместо единствено през трите месеца с най-замърсен въздух – от началото на декември до края на февруари. Това е едно от предложенията за промени в проектонаредбата, импортирани от четирима общински съветници от „ Демократична България “ в границите на публичното разискване. Друга тяхна концепция е в обсега на възбраната да попаднат товарни камиони и рейсове за публичен транспорт.

Припомняме, че Наредбата за основаването на нискоемисионните зони трябваше да бъде гледана и вероятно призната преди лятната почивка на Столичния общински съвет. Тогава това не се случи, като множеството общински съветници показаха мнения, че Наредбата има потребност от корекции. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък упрекна общинарите, че се борят с мръсния въздух в София единствено на думи.

Все още неприетата наредбата планува възбраните да важат единствено три месеца в годината – от декември до февруари. Ако бъде призната в сегашния ѝ тип, действието на наредбата ще стартира от 1 декември тази година. Първоначално зоната на така наречен „ Малък кръг “ ще бъде неразрешена за коли, попаднали в най-замърсяващата първа екогрупа. Наредбата планува разширение на териториалния обсег с така наречен „ Голям кръг “ от 2025 година, като поетапно до 2028 година се лимитира придвижването и на коли във втора и трета екогрупа.
Предложенията на Демократична България
Сега обаче от „ Демократична България “ оферират възбраните да важат от по-рано и да обгръщат по-голям кръг транспортни средства. Освен МПС-та от категории M1 и N1 (леки и лекотоварни), Демократична България предлага и категориите М2, М3 и N2 да нямат достъп до центъра на София. На процедура това значи, че в случай че техните оферти бъдат признати, ще бъдат лимитирани и тежкотоварните транспортни средства и тези за публичен транспорт, и то още от 1 декември тази година.

По отношение на действието на зоните, Демократична България предлага всички транспортни средства, минали механически обзор и получили втора екогрупа, да нямат достъп до Малкия кръг от 1 декември 2024 година, т.е. с година по-рано от плануваното в Наредбата. Влизането им в Голям кръг да бъде лимитирано още от 1 декември 2025 година, или с три години по-рано от в началото заложения период в Наредбата.



По отношение на използването на твърди горива за битово отопление, Демократична България предлага вместо от 1 януари 2025 година възбраната за използването им да работи с година по-рано – от 1 януари 2024 година за здания, ситуирани тук-там, в които има построена и функционираща топлофикационна или газоразпределителна мрежа. Също по този начин възбраната да работи на цялата територия на Столична община от 1 януари 2026 година, а не както е заложени в Наредбата – от 2030 година
Мотиви
Общинските съветници от Демократична България показват, че рестриктивните мерки в в този момент препоръчаната Наредба не обгръщат едни от главните замърсители на въздуха –тежкотоварните транспортни средства и тези за публичен транспорт. Освен това крайните периоди са прекомерно отдалечени във времето, „ тъй че не се планува усъвършенстване на качеството на въздуха в обозримо бъдеще “.

И още – последните разбори демонстрират, че с изключение на превишаване на нормите на фини прахови частици (ФПЧ), има и наднормено превишаване на азотните окиси.

Превозните средства през цялата година генерират азотни окиси, по тази причина предлагаме възбраната да стане целогодишна, считано от 1 декември 2025 година “

Промените са качени за публични съвещания, като крайният период за подаване на писмени оферти е 12 ноември 2022 г. Вносители са Марта Георгиева, Иво Божков, Бойко Димитров и Борис Милчев.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР