Ниският брой трансплантации у нас се дължи на нереформираната система

...
Ниският брой трансплантации у нас се дължи на нереформираната система
Коментари Харесай

Трансплантолог: Системата за трансплантации трябва да се реформира

Ниският брой трансплантации у нас се дължи на нереформираната система и неналичието на уведомяване за донорски обстановки. Това съобщи пред БНР трансплатологът от Александровска болница проф. Красимир Янев. 

По думите му няма по какъв начин да бъдем включени в Евротрансплант с 5 или 10 донори годишно. Причината е в потребността от промяна, безапелационен е трансплантологът от Александровска болница проф. Красимир Янев. 

„ Има евентуални донори доста, само че донорските бази не ги подават. Проблемът е в неналичието на донорски обстановки и той може да бъде решен с една добра промяна, тъй като всичко, което се случва от толкоз доста години насам е кампанийно.  

В момента, в които една донорска база се задейства по една или друга причина, подаде 5-6 донора в годината, в идващия миг ентусиазмът им затихва, вследствие… друга такава се задейства, подава 3-4 и техният възторг затихва и по този начин я караме от години ", уточни Янев.  

В Европейския ден на органното донорство и трансплантацията върви акция на Здравното министерство и Медицински контрол за поощряване на донорството.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР