Ниските температури са запазили трупа на мечката Снимката е илюстративнаУчени

...
Ниските температури са запазили трупа на мечката Снимката е илюстративнаУчени
Коментари Харесай

Идеално запазена мечка на 3500 г. в Сибир смая учени

Ниските температури са запазили натрупа на мечката Снимката е илюстративна
Учени направиха дисекция на кафява мечка на 3500 години, открита съвсем идеално непокътната в замръзналата дива природа в източните региони на Сибир. На животното попаднали пастири на северни елени на ненаселен остров, оповестява Ройтерс.

„ Тази находка е изцяло неповторима: цялостен мъртвец на антична кафява мечка “, разяснява Максим Чепрасов от лабораторията в Музея на мамута в Якутск, Източен Сибир.

Женската мечка е открита през 2020 година във постоянно замръзналите региони на Големия Ляховски остров, част на Новосибирския архипелаг, на към 4600 км източно от Москва.

Екстремните температури са помогнали да се резервира меката тъкан на животното в продължение на 3500 години, както и остатъци от последната й храна – птичи пера и растения.

Височината на животното е към 1,55 метра, а тежестта е съвсем 78 кг.

„ За първи път в ръцете на учените попада сходен мъртвец с меки тъкани, което дава опция да се прегледат вътрешните органи и да се изследва мозъкът “, показва Чепрасов.

Екипът прави също голям брой клетъчни, микробиологични, вирусологични и генетични проучвания.

„ Генетичният разбор сподели, че мечката не се разграничава по митохондриална ДНК от актуалните сходни животни от североизточната част на Русия – Якутия и Чукотка “, обясняна Чепрасов.

Той счита, че мечката евентуално е на към 2-3 години. Починала е вследствие на пострадване на гръбначния дирек.

Не е ясно обаче по какъв начин се е озовала на острова, който в този момент е разграничен от сушата от проток от 50 км. Може да е минала през леда, да е плувала или е допустимо островът да не е бил откъснат от сушата.

Ляховските острови съдържат едни от най-богатите палеонтологични съкровища в света, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР