Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към

...
Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към
Коментари Харесай

В. Домбровскис: Ниските доходи не са пречка за присъединяването на България към чакалнята на еврозоната

Ниските приходи не са спънка България да се причисли към " чакалнята " на еврозоната и по-късно към самата еврозона. Това съобщи в изявление за стратегия " Хоризонт " на БНР еврокомисарят по въпросите на еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис.

" Няма предварителни условия по повод прихода на глава от популацията или по-точно съпоставен със междинния в Европейски Съюз. В България той е еднакъв на този в Литва и Латвия сега, когато двете страни се присъединяваха към механизма ERM-2, тъй че това не може да е затруднение. Бих споделил, че главният въпрос, на който би трябвало да се отговори в тази връзка е по какъв начин присъединението към еврозоната ще засегне българската стопанска система. Според нашите оценки, то ще има позитивен резултат и даже ще облекчи приближаването към междинните равнища на Европейския съюз ", разгласи той.

Домбровскис добави пред Националното радио още, че присъединението към чакалнята и към еврозоната е въпрос, който би трябвало да бъде заложен най-много на Европейската централна банка и страните-членки на ИЕрЕм2, тъй като те вземат това решение: " Доколкото ми е известно, работата в това отношение напредва и както е споделил министърът, вероятността е в границите на една година България да се причисли към чакалнята и Банковия съюз. Задействаме нови принадлежности в помощ на тези страни-членки, които вършат забележими стъпки към приемането на еврото. Вече сме подготвили подобен инструмент, който е привързан с стратегия за структурни промени. Става дума най-вече за техническа помощ, само че с опция и за финансова, доколкото е обвързвана с използването на някои промени и ограничения за приемането на еврото ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР