Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към

...
Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към
Коментари Харесай

В. Домбровскис: Ниските доходи не са пречка за присъединяването на България към "чакалнята" на еврозоната

Ниските приходи не са спънка България да се причисли към " чакалнята " на еврозоната и по-късно към самата еврозона. Това съобщи в изявление за " Хоризонт " еврокомисарят по въпросите на еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис:

" Няма предварителни условия по повод прихода на глава от популацията или по-точно съпоставен със междинния в Европейски Съюз. В България той е еднакъв на този в Литва и Латвия сега, когато двете страни се присъединяваха към механизма ИЕРЕМ-2, тъй че това не може да е затруднение. Бих споделил, че главният въпрос, на който би трябвало да се отговори в тази връзка е по какъв начин присъединението към еврозоната ще засегне българската стопанска система. Според нашите оценки, то ще има позитивен резултат и даже ще облекчи приближаването към междинните равнища на Европейския съюз ".

Домбровскис добави още, че присъединението към чакалнята и към еврозоната е въпрос, който би трябвало да бъде заложен най-много на Европейската централна банка и страните-членки на ИЕрЕм2, тъй като те вземат това решение:

" Доколкото ми е известно, работата в това отношение напредва и както е споделил министърът, вероятността е в границите на една година България да се причисли към чакалнята и Банковия съюз. Задействаме нови принадлежности в помощ на тези страни-членки, които вършат забележими стъпки към приемането на еврото. Вече сме подготвили подобен инструмент, който е привързан с стратегия за структурни промени. Става дума най-вече за техническа помощ, само че с опция и за финансова, доколкото е обвързвана с използването на някои промени и ограничения за приемането на еврото ".

Валдис Домбровскис изясни какви ангажиментипоема България, в случай че се причисли към Банковия съюз:

" Банковият съюз значи, че най-големите банки в страната попадат под директния контрол на единния контролен механизъм на Европейската централна банка. България е обвързана от общата рамка на Банковия съюз, което значи обединен контрол, а при положение на проблеми в някои от банките – от обединен механизъм за решаването им "

Един от детайлите, които са нужни за присъединението ни към банковия съюз е оценка на активите на банките, посочи Домбровскис.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР