Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява

...
Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява
Коментари Харесай

Как една германска журналистка вижда България

Ниски приходи, корупция, приключване на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в Европейски Съюз, написа за ТАЦ немската журналистка Барбара Йортел. Представяме Ви публикацията ѝ, препечатана от българската редакция на " Дойче веле " с известни съкращения:

" Неотдавна Иван Иръстев показа в София новата си книга " След Европа ". Залата беше цялостна, а въпросите и мненията на публиката бяха най-малко толкоз забавни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: " България постоянно е била задникът на Европа ". И е прав, за жалост ", написа при започване на кореспонденцията си от България Барбара Йортел.

По-нататък авторката напомня какъв брой огромни бяха упованията на българите в навечерието на присъединението на страната им към Европейски Съюз през 2007 година. " Тогавашният министър-председател Сергей Станишев беше декларирал в едно изявление за ТАЦ следното: Никой не трябва да се заблуждава, че на 1 януари 2007 ще се разсъни в друга страна. И все пак упованията бяха в действителност големи ", написа Йортел.

10 години по-късно

" Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, който възлиза на едвам 6500 евро (Германия: 40 000 евро), България е освен най-бедната, само че и най-корумпираната страна в Европейски Съюз ", показва немската журналистка и цитира едно изследване на американската организация " Global Financial Integrity ", съгласно което поради корупцията България губи годишно сред 6 и 10 милиарда евро. България отбелязва отрицателен връх и във връзка с сенчестата стопанска система, поради която страната губи годишно по към 1 милиард евро, написа още Йортел.

По-нататък авторката се стопира на ниските заплати и пенсии в България. " При междинна заплата от 500 евро на месец и разноски за живот, които се приближават до западноевропейските, доста българи едвам свързват двата края. А множеството пенсионери са подвластни от поддръжката на околните си ", показва Йортел.

Германската журналистка се стопира и на този проблем: приключването на мозъци. " Емиграцията обезкървява България. Според данни на Българска академия на науките, през идващите пет до 10 години на 7-милионната страна ще ѝ липсват към 400 000 квалифицирани фрагменти ", показва Йортел и минава към инфраструктурните проблеми. " През идната година София ще получи 800 милиона евро от бюджета на Европейски Съюз за доизграждане на инфраструктурната мрежа на страната, по която има още доста, доста работа. Улиците в София да вземем за пример, като се изключи главните пътни артерии, са в ужасяващо положение ", написа немската журналистка.

От разочарованието на българите изгоди извличат най-много дяснопопулистките обединения, показва по-нататък Барбара Йортел. " Любима цел на " Обединените патриоти ", които от изборите през март ръководят дружно с ГЕРБ, са мигрантите и бежанците. (...) Нищо, че броят на търсещите протекция в България е понижен фрапантно през 2017, а бежанските лагери са запълнени едвам на 20 % ", написа Йортел и цитира изследване, съгласно което 84% от запитаните са на мнение, че на бежанците от Близкия изток би трябвало да бъде неразрешено да влизат в България.

По-нататък Йортел показва, че десните популисти не си мерят думите и по адрес на турското малцинство в страната. В тази връзка журналистката напомня следното изявление на депутата Валентин Касабов: " Тези депесарски хлебарки да внимават, тъй като можем да ги смачкаме ".

Далеч от действителността

" На този декор човек непроменяемо се пита по какъв начин ли ще протече първата половина на 2018 година, когато България ще поеме председателството на Европейски Съюз ", написа Йортел и прибавя: " Доста необичайно звучат думите на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, изречени на 8 ноември по време на среща с българския министър председател Бойко Борисов. Тогава Юнкер сподели, че Европа била част от ДНК-то на България. Още от първия си ден в Европейски Съюз България се държала като един от създателите на Съюза ".

" Подобна оценка е освен надалеч от действителността, само че е и контрапродуктивна, що се отнася до търсенето на решения за посочените проблеми на България. А това е извънредно необходимо, както се вижда и от отчета, направен от службата на Юнкер. В последния мониторингов отчет на Европейска комисия за следващ път се акцентира, че напредъкът на България в битката против корупцията и проведената престъпност е извънредно непълен ", написа Барбара Йортел в кореспонденцията си от България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР