Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя

...
Ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя
Коментари Харесай

„Галъп”: Формулата 6+2 за парламента се запазва

Ниска степен на предвидимост във връзка с изборите в неделя демонстрира моментната фотография няколко дни преди вота. Известно е, че стотици хиляди гласоподаватели занапред ще вземат решение дали да отидат до урните в неделя. Това сочат данните от национално представително проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено и поръчано за Българското национално радио, осъществено сред 20 и 27 септември измежду 1009 пълнолетни българи с таблети посредством директно изявление " лице в лице ".
Очаква се в изборите да вземат участие към и под 2.6 милиона души (около 39% от формалния лист, като съвсем пренебрежима част от тях се чака да изберат " Не поддържам никого " ), което е относително ниска интензивност и това в допълнение понижава предвидимостта. Предвид обстановката в страната и по света, вероятни са съществени съмнения, по тази причина, несъмнено, данните не са директна прогноза за избирателен резултат.
Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от евентуалните гласове за партии, обединения или самостоятелни претенденти, " Продължаваме промяната " – 16,6%, а Движение за права и свободи и " Възраждане " към края на септември спорят за третото място, надлежно с 13,2% и 12,8%. Не е изключено те да се окажат в " пакет " и с други участници в класацията – поради съмнения в интензивността и мобилизираността на другите електорати. Българска социалистическа партия е с 9,2% от евентуалния избор. " Демократична България " – със 7,8%.
Близо над бариерата са " ИТН ", с 4,2%, а " Български напредък " са на самия борд с 4% и предвижданията са още по-трудни. Така се удостоверява маркираната от " Галъп интернешънъл болкан " още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни обединения и две, за които няма такава сигурност.
Под бариерата изпъкват " Изправи се България " и Вътрешна македонска революционна организация, надлежно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезателен резултат да отбележат и други обединения.
Данните са от национално представително проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено и поръчано за Българското национално радио, осъществено сред 20 и 27 септември измежду 1009 пълнолетни българи с таблети посредством директно изявление " лице в лице ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР