Нищожна е формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в

...
Нищожна е формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в
Коментари Харесай

ВАС: Нищожна е формулата за дялово разпределение на топлинната енергия

Нищожна е формулата за дялово систематизиране на топлинна сила в постройките етажна благосъстоятелност (жилищни блокове, административни сгради). Това взеха решение магистратите от тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), оповестиха от Върховен административен съд.

С решението се анулират десетки разпореждания от Наредба № 16-334 за топлоснабдяването и от Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила. Отменят се и наредбите, които съдържат формулата.

Тримата висши съдии - Милка Панчева (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Сибила Симеонова, са открили голям брой нарушавания на разпоредбите за издаване на подзаконови нормативни актове още при приемането на наредбата през 2007 година, както и при последното изменение на методиката през 2015 година

Промените в Наредбата за топлоснабдяване са направени през 2013 година със заповед на тогавашния заместник-министър на енергетиката Анна Янева. Тя разпорежда и обнародването им в Държавен вестник.

Мнението на висшите съдии е, че Янева не е имала такова пълномощие, а само министър може да издава правилници, наредби, указания и заповеди. Те цитират член 115 от Конституцията и акцентират, че тази подготвеност не може да се трансферира със заповед за заменяне.

Според решението на Върховен административен съд за издаването на Наредба № 16-334 от 6 април 2007 година за топлоснабдяването липсват претекстове. Без претекстове е анулирана и настоящата до 24.04.2007 година Наредба № 2 за топлоснабдяването.

" Изискването на член 28 от Закона за нормативните актове е императивно и пропускът на администрацията да изготви претекстове попречва освен възприемането и контрола върху обжалвания подзаконов административен акт, само че е спънка и да се сътвори рамка и критерии по отношение на разбирането и тълкуването му, и не може да се откри каква смяна в публичните отношение е наложило издаването на нов подзаконов нормативен акт, а не плануваното изменение на Наредба № 2 за топлоснабдяването ", написа в решението на тричленката на Върховен административен съд.

При измененията в наредбата от 2015 година на уеб страницата на Министерство на енергетиката е оповестено известие за осъществяване на публично разискване, само че в него няма претекстове.

Не са ясни задачите на плана, написа единствено, че се цели основаване на еднородна процедура при използване на Наредбата от обособените топлофикационни сдружения и лицата по член 139а от ЗЕ, както и да дадат еднопосочно решение на избрани частни случаи.

По мнението на съда от административната кореспонденция се вижда, че не е осъществено никакво разискване на предложенията.

Мнението на съдиите е, че има нарушаване на административнопроизводствените правила поради неналичието на известяван на заинтригуваните лица и организации и направени претекстове при издаването на наредбата. Това води до анулация на оспорените пред него разпореждания от наредбата.

Върховен административен съд не анулира наредбата и методиката в целокупност, защото пред него са атакувани единствено обособени техни разпореждания.

Решението на тричленката на Върховен административен съд не е дефинитивно. Това административно дело № 13721/2017 година беше формирано по тъжби на трима души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР