Нищо в живота или политиката не трае вечно, дори легендарната

...
Нищо в живота или политиката не трае вечно, дори легендарната
Коментари Харесай

Вече не е смешно: Джендърът взе главата на шотландския премиер

Нищо в живота или политиката не трае постоянно, даже именитата известност на Никола Стърджън: 42 % от шотландците желаят първият министър да се отдръпна неотложно, гласят последните изследвания. Изглежда, че тя добре е схванала намека.

По-рано през днешния ден първият министър на Шотландия (еквивалент на министър-председател - б.р.) Никола Стърджън подаде оставка на конференция в Единбург. Разплакана, тя разгласи, че би трябвало да се даде път на другите и че към този момент ще има повече време за фамилията си. „ Част от това да служиш добре е да знаеш по кое време е подобаващият миг да направиш път на някой различен и по кое време идва моментът да имаш смелостта да го направиш “, съобщи госпожа Стърджън.

Шокиращото известие - напомнящо за неотдавнашната оставка на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн - последва горещия спор към несполучливия ѝ опит да преразгледа правата на трансджендърите, който беше блокиран от Уестминстър.

Тя обаче отхвърли оставката ѝ да има нещо общо с непрестанните кавги около прословутия закон на Шотландия за половата еднаквост. 

Законодателството, признато от шотландския парламент през декември, позволява по-лесно и по-бързо хората да трансформират публично пола си, като се отстранява условието за здравна диагноза за така наречен полова дисфория.

Той позволява на лица на възраст 16 и 17 години да сменят пола си, въпреки напъните на някои шотландски законодатели възрастта да остане на 18 години.

Той също по този начин намалява от две години на три месеца - или шест месеца за 16-17-годишните - времето, необходимо на претендента да живее с новия си пол, преди той да бъде публично приет.

Политиката на Стърджън за самообявяване на пола е, несъмнено, непосредствената причина за нещастието на досегашния първия министър.

Затварянето на двойния изнасилвач (мъж, самоопределил се като жена - б.р.) Исла Брайсън в женски затвор се трансформира в честен и политически Чернобил.

Колкото повече Стърджън се пробва да го тушира, толкоз по-лоши се оказваха следствията. Всяка конференция беше доминирана от въпроса: Брайсън мъж ли е или жена?

Стърджън към момента отхвърля да каже – макар че е наредила на Шотландската затворническа работа да изпрати „ личността “, както тя го разказва, в мъжки затвор.

Причината е, че потвърждаването на неговия биологичен пол може да подкопае нейния законопроект за промяна на признаването на пола.

Капан, в който тя сама се вкара и от който, както се обрисува, няма излизане. Това законодателство ще даде на Адам Греъм – в случай че използваме „ мъртвото име “ на Брайсън – законно използван документ за признание на пола при поискване, което го прави законно жена. („ Мъртво име “ е предходното име на субект преди „ промяната на пола “; в „ развитите “ западни демокрации даже самото споменаване на сходно име се смята за голяма вреда за трансджендърния субект, което даже може да е наказуемо от закона - б.р.)

Случаят Брайсън в резюме: Мъж, упрекнат за полово принуждение през 2016 и 2019 година, се яви предишния месец в съда като жена. 31-годишният Адам Греъм към този момент е Исла Брайсън. Той приема хормони и му следва интервенция за довеждане докрай на промяната на пола. Брайсън твърди, че има проблеми с пола от четиригодишна възраст. Пред правосъдните заседатели Брайсън обвиненият изясни, че почнал прехода от мъж към жена едвам през 2020 година, след повдигнатите обвинявания за изнасилвания на дами, които обаче отхвърля.

Законопроектът на Стърджън, който би трябвало да улеснява „ промяната на пола “ доста по-облекчено и на по-ниска възраст, беше блокиран от държавното управление на Обединеното кралство на съображение, че това евентуално би навредило на правата на дамите според Закона за равенството на Обединеното кралство. Шотландците наподобява са съгласни: те се опълчиха на проблематичния законопроект GRR (The Gender Recognition Reform) с две към едно.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън тогава предизвести Лондон, че в случай че опита да блокира закона, нейното държавно управление е готово да отбрани пълномощията си пред Върховния съд на Обединеното кралство.

Разкритията тази седмица за случилото се в джендърната клиниката в Тависток усилиха натиска върху Стърджън. Шотландската клиника по въпросите на пола, Sandyford в Глазгоу, следва сравнима „ утвърдителна “ политика, когато става въпрос за блокери на пубертета.

Съобщава се, че са давани сходни медикаменти на деветгодишни деца (!), с цел да спре развиването на техните мъжки или женски тела.

Но полът (на процедура въображаемият джендър - б.р.) не е единственият фронт, на който се бори този извънредно сполучлив до този миг политик. Тя влезе в спор с най-големия общински съвет в Шотландия, Глазгоу, след изминал отчет, в който се споделя, че обмисля да уволни 800 учители. Първият министър подреди на водача на SNP (Шотландската национална партия), Сюзън Ейткен, да анулира проектите за съкращения и да наеме повече учители, макар че съветът няма да получи спомагателни пари, с цел да заплати за тях. Тогава министърът на образованието Шърли-Ан Съмървил заплаши да глоби финансово съвета, в случай че не се съобрази.

Неразбориите в учебно заведение обаче не са единствената грижа на управляващите.

Хиляди хора чакат повече от две години за стационарно лекуване. Националната здравна работа (NHS) в Шотландия е „ разрушена “ и не може да оцелее като „ услуга на шведска маса, която предлага всичко, което можете да ядете “. Здравеопазването към този момент е полуприватизирано в Шотландия.

След пандемията има 68 % нарастване на хората, които отиват в частни кабинети, с цел да избягат от безконечните описи с чакащи. При зъболекарите ситуацията е даже още по-трагично.

Въпреки това Шотландия харчи 27 % повече на глава от популацията за публични услуги, в сравнение с Англия, съгласно Института за фискални проучвания. Досега Никола Стърджън се измъкваше, обвинявайки „ уестминстърските строги икономии “. Но шотландците стартират да осъзнават, че строгите икономии стартират вкъщи. Лошото ръководство на шотландската стопанска система и незадоволителната данъчна основа не могат да бъдат обяснявани с Уестминстър (в Уестминстър е Народното събрание на Англия - б.р.).

Опитът за преждевременно прекосяване през скица за връщане на депозити за контейнери за еднократна приложимост беше необятно избран като „ злополучие “ даже преди да е почнал.

Както при опита за възбрана на бензиновите и дизеловите коли, това е почтена цел, подкопана от неприятно осъществяване.

Шотландското държавно управление към този момент трябваше да отсрочи своята целева дата за 2030 година за възбраната на транспортни средства, работещи с изкопаеми горива. Предложението за възбрана на газовите котли за централно отопление в новопостроени домове още през 2025 година наподобява евентуално ще върви по същия метод.

Списъкът с несполучливи начинания продължава и продължава.

Шотландската уиски промишленост, която коства £4 милиарда годишно, обезверено се бори с рестриктивните мерки върху рекламата на алкохол.

Очаква се провалените фериботни контракти да костват на данъкоплатеца спомагателни £500 милиона. Може би най-лошото от всичко е, че обещанието на Стърджън да трансформира общите избори през 2024 година в „ де факто “ референдум за самостоятелност се оказа извънредно непопулярно. Това сътвори ново разделяне в ръководещата партия, като депутати намерено нападат политиката, която считат, че може съществено да подкопае идеята за самостоятелност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР