Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият

...
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият
Коментари Харесай

Оризови топчета с жълт грах и доматен сос

Нищо комплицирано и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в множеството магазини за здравословна храна. Самият той се продава в сушен тип, зърното е разполовено, а неналичието му на външна обвивка способства за по-бързото му сваряване. Има по-мек усет от зеления грах. Чудесен източник на протеини.

200 гр. ориз
100 гр. жълт грах
1 глава лук - 80 гр,
300 гр. печурки
микс от (куркума, чесън на прахуляк,
индийско орехче, млян кориандър, черен пипер)
2-3 скилидки чесън
400 мл пасирани домати от консерва
мазнина, магданоз


За кюфтенцата съм употребила 2 типа ориз - жасминов и с по-едри зърна и повече нишесте - перлен. Употребила съм два, тъй като бяха останали в шкафа, само че в случай че нямате по случайност същата композиция, изберете ориз с повече нишесте в него с цел да може да слепва добре.

Гъбите нарязваме и задушаваме в малко лой, отстраняваме от съда. В него прибавяме малко лой още веднъж, запържваме нарязаните чесън и лук на слаб огън, прибавяме малко от микса подправки, запържваме го за малко и връщаме готовите гъби в съда. Добавяме доматите и сол на усет и оставяме соса да се сгъсти на спокоен огън.


Оризът и граха сваряваме до омекване поотделно. Отцеждаме ги, без да ги мием.

Слагаме ги в купа и прибавяме към 1 с.л от изброените нагоре подправки и сол. Вариант е да употребявате и подготвен микс " къри ". Аз персонално, до колкото мога, заобикалям сходни, тъй като имат и други химични добавки, а и по този начин управлявам усета тъкмо, който на мен ми подхожда..

Наситняваме към една супена лъжица магданоз и прибавяме. Всичко объркваме добре, притискайки оформяме топки с величина на пинг понг топче.

Малко преди сервиране в дълбока тенджера завираме вода и пускаме топчетата за малко. Целта е леко да се стоплят. Ако ги оставите повече, ще стартират да се разпадат. В паница сервираме 3-4 топчета, които заливаме с готовия сос.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР