Нищо неподозиращият Сюлеймани е убит с натискането на един бутон

...
Нищо неподозиращият Сюлеймани е убит с натискането на един бутон
Коментари Харесай

Натискане на едно копче от 11 500 км уби любимия син на Иран - Сюлеймани и Мухандис

Нищо неподозиращият Сюлеймани е погубен с натискането на един бутон от 11 хиляди километра, написа английският вестник The Times, представен от Фокус. 

Може би след 20 години, като основен ирански фактор в проблемите в Близкия Изток, той е считал, че е несломим. Може би той се е доверил на настояването на президента Тръмп, че няма предпочитание за война с Иран и желае напълно да се отдръпна от района.

Генералът сигурно е знаел, че американските и израелските водачи години наред възнамеряват убийството му и по-късно чакат вероятните последствия.

Каквато и да е повода, последните ходове в страхотната игра, изиграна от генерал-майор Касем Сюлеймани, 62-годишен, началник на иранските сили " Кудс “, демонстрираха несъразмерна самонадеяност. Когато късно в четвъртък вечерта излетя от Дамаск за Багдад, от една от основните столици, която Техеран счита, че държи в джоба си до другата такава, той не употребява някаква загадка военна или паравоенна въздушна база. Той хвърча със своя персонален аероплан на иранския режим до главното интернационално летище на Багдад.

Както той знаеше, летището е освен всекидневен маршрут за локални, задгранични и западни цивилни лица и бойци в и отвън страната, то е в съседство с военна база, споделена сред иракската антитерористична работа и американските сили. Дори не се " опита да резервира яйцата в обособени кошници “. Пътуваше с високопоставени ръководители от Иранския революционен гвардейски корпус: бригаден военачалник Хосен Джафари Ниа, полковник Шахруд Мозафари Ниа, майор Хади Тароми и капитан Вахид Заманян.

Той бе посрещнат от най-висшия действен личен състав на Иран в иракските сили за сигурност и паравоенни сили: Джамал Джафар Ибрахими, по-известен като Абу Махди ал Мухандис, индивидът, който след американско-британското навлизане в Ирак през 2003 година сътвори иракския вид на ливанската милиция " Хизбулла “. Иракската милиция " Катаеб Хизбулла “ бе упрекната от Пентагона, че стои зад неотдавнашните ракетни офанзиви върху употребяваните от Съединени американски щати бази в Ирак, а пет от нейните съединения бяха ударени от въздуха в неделя.

Мухандис избяга в Иран от режима на Саддам Хюсеин през 1979 година и беше вербуван като сътрудник в последвалата война сред страните от Революционната армия. Той служи на Иран от този момент.

Наред с Мухандис, с цел да поздрави Солеймани, беше пристигнал и Мохамед Ридха от Народните мобилизационни единици (НМЕ), формалната приета от иракското държавно управление управителна група за иракските милиции. Официалната позиция на Мухандис беше заместник-ръководител на Наредба за медицинската експертиза, зависещ непосредствено на премиера Адел Абдул-Махди.

Всичките седем мъже се събраха в джип " Тойота “ и миниван " Хюндай “ и потеглиха от летището по основния път. Но големите качества за наблюдаване на Америка, овладяни от Агенцията за национална сигурност в Мериленд и подкрепени от гигантска интервенция на Централно разузнавателно управление на САЩ в Багдад, бяха сложили Солеймани на на мушката си

Към мястото бяха изпратени два дрона MQ9 Reaper от военната и въздушна база Ал-Удейд в Катар. Резервният дрон не беше необходим. Само две ракети бяха употребявани от операторите в базата на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Крич в Невада (на 11 500 км от мястото), по една за всяко от двете транспортни средства. Разбира се, ударът е бил утвърден по същото време, когато президентът Тръмп позволи офанзивата в неделя против " Катаеб Хизбулла “.

Силите за сигурност дойдоха на мястото незабавно, с телефонни камери. Изображенията, които бързо разпространиха в обществените медии, бяха красноречиви. На едно от тях транспортното средство на генерала към момента гореше а на друго - протегната кървава ръка носеше разпознаващ се пръстен - на най-висшия боен в Иран.

Реакцията беше незабавна. Тълпи се събраха в родния град на Сюлеймани Керман и в Мешхад, един от центровете на поддръжката на режима в Техеран.

Ирак също беше обезпокоен. На държавното управление явно беше мъчно да повярва, че съдружник може да убие Мухандис, публично върховен държавен чиновник, на иракска земя. " Убийството на иракски боен пълководец, който заема публична позиция, е експанзия против Ирак, страната, държавното управление и хората ", съобщи министър председателят. " Провеждането на ликвидационни интервенции против иракски лидерски ръководители или от братска страна на иракска земя е жестоко нарушаване на иракския суверенитет, очевидна офанзива против достолепието на страната и рискова ескалация, която разпалва опустошителната война в Ирак, района и света "

Други иракчани се усещаха друго, както и съперниците на въздействието на Иран в Близкия изток. Кадри снимаха протестиращи в Багдад и Южен Ирак, танцуващи на улицата – съгласно някои Сюлеймани е наредил репресиите на последните демонстрации, които доведоха до гибелта на стотици. В Сирия размирен групировки, които последователно бяха смазани в борбата си против президента Асад от Солеймани и съветските съдружници на сирийското държавно управление, раздаваха сладки на децата. В Ливан и на други места родственици на хора, убити по разпореждане на Иран, викаха от наслада.

Съединени американски щати бяха измежду първите страни, които подредиха на своите жители да изоставен Ирак. Следват Франция, Холандия и други. Никой не знае къде ще пристигна отмъщението на Иран за загубата на обичания му наследник, само че е мъчно да се повярва, че няма да е скоро.

В Техеран изгориха американско и израелско знаме поради убийството на Сюлеймани

Американско и израелско знаме бяха запалени в столицата на Иран в събота, откакто хиляди оплакваха загубата на висшия боен пълководец Касем Сюлеймани, един ден откакто той беше погубен в резултата на американска военна интервенция, предава AFP.

" Ние сме с теб! ", скандираха те, до момента в който махаха с ръка в унисон по време на погребален протест на техеранския площад " Палестина “, съобщи кореспондентът на AFP.

На съботния протест в Техеран мъжете носеха плакати, които призоваваха за " възмездие ", а дамите, облечени в черно, държаха портрети на Сюлеймани и аятолах Али Хаменей. Един мъж с маска се качи на каменен фундамент, като държеше горящи американско и израелско знаме, до момента в който други скандираха " Смъ
  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР