Нищо не е съвсем ясно относно провеждането на изборите на

Нищо не е съвсем ясно относно провеждането на изборите на ...

Гореща тема: Избори. Изглежда още нищо не е съвсем ясно

Нищо не е съвсем ясно относно провеждането на изборите на 4 април. Това стана ясно от гостуването в ефира на bTV на говорителя на ЦИК Димитър Димитров. Един от основните проблеми е как ще гласуват поставените под карантина хора. Това ще се превърне в предизвикателство, още повече че в деня преди изборите ще има нови хора, поставени под изолация заради COVID-19.
Една подвижна избирателна комисия трябва да получи списък и да посети всички избиратели, посочи Димитров. 

По думите му в много кратки срокове и с помощта на здравните власти списъкът да бъде уточнен. 

"Ще трябва в много кратки срокове и взаимодействие със здравните власти да уточним списъка. Карантинираните в събота трудно ще попаднат в него, ако не направят някакво усилие. Все пак има обстоятелства, които няма как да бъдат преодоляни. Ще дам глупавият пример с “човекът почина вчера, няма как да гласува”. Това е нещо подобно, но в различни измерения. Ще направим всичко възможно. Тези текстове ще са публикувани, ще дадем възможност да се заявява такова гласуване", посочи говорителят на ЦИК.

Комисията щяла да направи максимално усилие.

Той бе категоричен - гласуването по пощата не е новост, която може да се организира достатъчно сигурно и за толкова кратък период. Димитров обясни, че се изисква регистър на избирателите - въпрос, който е бил занемарен.

Нови ще са и изборните протоколи, което ще наложи обучение на членовете на секционните избирателни комисии. 

"Ще се появи графа с броя бюлетини, подадени чрез машина. Дават ли си сметка тези, които настояват за онлайн наблюдение, че разпечатката, излизаща от машината ще съдържа 300-400 реда. Кой как ще види какво пише в тази разписка? Тя напомня касовите бележки във всеки супермаркет", посочи Димитров.

Комисията щяла да направи максимално усилие, за да се използва най-големият възможен шрифт, за да се избегнат грешки при разместване на редовете. Въпросът бил технически.

"Когато се предават протоколите, ще се савнява това, което е записано във флашките- Тоава ще се налагат корекциите", обясни още говорителят на ЦИК.

Източник: frognews.bg