Нищо чудно пандемията от коронавирус да продължи в течение на

...
Нищо чудно пандемията от коронавирус да продължи в течение на
Коментари Харесай

СЗО: Нищо чудно пандемията от COVID-19 да продължи през по-голямата част от 2022 г.

Нищо чудно пандемията от ковид да продължи " в течение на огромна част от 2022 година ", тъй като бедните страни не получават задоволително ваксини, съобщи консултант на шефа на СЗО.

Международната стратегия КОВАКС, осигуряваща ваксини за най-бедните страни, предвиждаше до края на годината да им достави 2 милиарда дози, само че към този момент е разпратила едвам 371 милиона дози. По данни на СЗО до сряда в света са сложени общо 6 655 399 359 дози ваксина, написа Българска телеграфна агенция.

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава към този момент 5 милиона, сочат последни данни на държавните управления по света, систематизирани от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на ковид досега са 241 886 635, а 4 919 755 от инфектираните са умряли.

Според калкулации на Франс прес трите страни с най-вече смъртни случаи са Съединени американски щати (731 265), Бразилия (604 228) и Индия (452 811). Следват Мексико, Русия, Перу, Индонезия, Англия, Италия и Колумбия. Сред страните в тази десетка Индия, Перу, Индонезия, Италия и Колумбия регистрират спад в смъртността на седмична база, а останалите - нарастване.

СЗО заяви, че предходната седмица е имало 7-процентно нарастване в броя на новите случаи на ковид в Европа - единственият район с регистрирано покачване по този индикатор. За интервала са регистрирани към 2,7 милиона нови случая и над 46 000 умряли - ниво, което е сходно с данните за предходната седмица. Най-много нови случаи има във Англия, Русия и Турция.

Най-голям спад на случаите има в Африка и западнотихоокеанския район, където те понижават надлежно с към 18 и 16%. В Африка понижава и броят на смъртните случаи - с към една четвърт, макар крайния дефицит на ваксини на континента. Други райони като Северна и Южна Америка и Близкия изток регистрират сходни на тези от предходната седмица стойности, уточни СЗО.

За трета поредна седмица обаче има скок на новите случаи в Европа. Те са общо 1 549 897 за последните 7 дни. Над половината от страните в района регистрират покачване по този индикатор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР