Нищо чудно пандемията от коронавирус да продължи в течение на ...

Нищо чудно пандемията от коронавирус да продължи в течение на

СЗО: Нищо чудно пандемията от COVID-19 да продължи през по-голямата част от 2022 г.

Нищо чудно пандемията от ковид да продължи " в течение на огромна част от 2022 година ", тъй като бедните страни не получават задоволително ваксини, съобщи консултант на шефа на СЗО.

Международната стратегия КОВАКС, осигуряваща ваксини за най-бедните страни, предвиждаше до края на годината да им достави 2 милиарда дози, само че към този момент е разпратила едвам 371 милиона дози. По данни на СЗО до сряда в света са сложени общо 6 655 399 359 дози ваксина, написа Българска телеграфна агенция.

Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава към този момент 5 милиона, сочат финални данни на държавните управления по света, систематизирани от Световната здравна организация (СЗО).

Потвърдените случаи на ковид досега са 241 886 635, а 4 919 755 от инфектираните са умряли.

Според калкулации на Франс прес трите страни с най-доста смъртни случаи са Съединени американски щати (731 265), Бразилия (604 228) и Индия (452 811). Следват Мексико, Русия, Перу, Индонезия, Англия, Италия и Колумбия. Сред страните в тази десетка Индия, Перу, Индонезия, Италия и Колумбия регистрират спад в смъртността на седмична база, а останалите-нарастване.

СЗО заяви, че предходната седмица е имало 7-процентно нарастване в броя на новите случаи на ковид в Европа-единственият район с регистрирано покачване по този индикатор. За срока са регистрирани към 2,7 милиона нови случая и над 46 000 умряли-ниво, което е сходно с данните за предходната седмица. Най-доста нови случаи има във Англия, Русия и Турция.

Най-огромен спад на случаите има в Африка и западнотихоокеанския район, където те понижават надлежно с към 18 и 16%. В Африка понижава и бройката на смъртните случаи-с към една четвърт, макар крайния дефицит на ваксини на континента. Други райони като Северна и Южна Америка и Близкия изток регистрират сходни на тези от предходната седмица стойности, уточни СЗО.

За трета поредна седмица макар че има скок на новите случаи в Европа. Те са общо 1 549 897 за финалните 7 дни. Над половината от страните в района регистрират покачване по този индикатор.

Източник: btvnovinite.bg