Нисък процент на висящността при делата и увеличен брой на

...
Нисък процент на висящността при делата и увеличен брой на
Коментари Харесай

Нисък процент на висящността при делата отчита Административен съд – Русе за 2022 г.

Нисък % на висящността при делата и повишен брой на правосъдните производства с фактическа и правна трудност, регистрира Административен съд – Русе за 2022 година.

Общият брой на обсъжданите първоинстанционни и касационни каузи и върнати за продължение на съдопроизводствените дейности през миналата година е бил 1204 бр., като 994 от тях са новообразувани, а 210 – висящи. В края на отчетния интервал със правосъден акт са завършили 1007 каузи (84%),а висящността на делата, изразена в проценти и в безспорни стойности, остава ниска с равнища идентични с миналата година (16%).

Констатира се понижение на новообразуваните каузи с 9%в съпоставяне с миналата 2021 година, най-вече в първоинстанционните административни производства, само че се усилва броят на делата с фактическа и правна трудност. Съдът регистрира леко нарастване на касационните каузи, част от които също с фактическа и правна трудност. Наблюдава се и увеличаваща се наклонност за отправяне на претенции за преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз.

През миналия интервал са прегледани 757 бр. първоинстанционни административни каузи, от които 170 бр. висящи към 01.01.2022 година За 2022 година свършените каузи са 609 (81%), от които 141 бр. (23%) са прекъснати (при 27% за 2021 година и 24% за 2020 г.). Причините и правните учредения за прекратяването на делата са най-вече недопустимост на жалбата, липса на юридически интерес, просрочено оборване, неотстраняване на установени нередовности в жалбата/исковата молба в дадения от съда период, отдръпване на жалбата, липса на локална подсъдност или подведомственост, покачване на свада за подсъдност.

Анализът демонстрира, че броят на делата по оборване на разпореждания от подзаконови нормативни актове (наредби на общинските съвети), се резервира същият по отношение на миналата година. Запазва се и високият условен дял на административните каузи, формирани по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците, Закона за ръководство на средствата от европейските фондове при споделено ръководство (ЗУСЕФСУ), Закона за държавния чиновник, Закона за Министерство на вътрешните работи и други

Обобщените данни сочат, че аргументите за отсрочване на делата са най-вече за събиране на доказателства – гласни, писмени и чуване на експертизи, нередовно призоваванена страни;отменен ход всъщност и други

От прегледаните 447 касационни производства, в края на годината са свършени 398 касационни каузи. 100%от актовете по делата от наказателно-административен темперамент са постановени в едномесечен период от съвещанието.

При първоинстанционните административни каузи всички правосъдни актове са постановени в едномесечен период.

Запазва се и високият % на доказаните от ВАСсъдебни актове на Административния съд (75% от обжалваните актове са доказани,а 25% са напълно или отчасти анулирани или обезсилени).

Общо 10 магистрати са правораздавали през отчетния интервал, от които четирима командировани- от Районен съд – Русе иот Районен съд – Исперих.

В началото на 2022 година, вследствие на извършен конкурс за в началото назначение в административните съдилища и с решение на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет съдиите Диана Калоянова-Христова и Спас Спасов бяха назначени на служба „ арбитър “ в Административен съд – Русе.

През юли, след извършен конкурс, арбитър Диан Василев встъпи във втория си мандат като ръководител на Административен съд – Русе, а след подадена молба за освобождение от длъжността „ заместител на административния началник – заместник-председател “, арбитър Росица Басарболиева бе преназначена на служба „ арбитър “, а на нейно място за поста бе определен арбитър Ивайло Йосифов.

В края на ноември вследствие на извършен конкурс за повишение и заемане на служба „ арбитър “ в административните съдилища, съдиите Елица Димитрова и Галена Чешмеджиева-Дякова встъпиха в служба „ арбитър “ в Административен съд – Русе.

Общо щатните бройки на съдиите към 31.12.2022 година са девет.

През 2022 година съдът продължи да ползва политика на непрекъснат надзор и дейно разходване на бюджетните средства за оптимално потребление на ресурсите.

Във връзка с нуждата от осъществяването на ремонт на облицовката на постройката бе оповестена социална поръчка, за която е подадена единствено една оферта, неотговаряща на условията на възложителя. Средствата за новото оповестяване на поръчката са планувани в бюджета за 2023 година.

Въпреки направените финансови прогнози и действително нужни средства, спазваният от Висш съдебен съвет принцип за пресмятане на полагащите се средства за настояща прехрана на база одобрения в условия на финансова рецесия бюджет нереално интерпретира и отразява действителните потребности на Административен съд – Русе.

Отмяната на ограничаващите ограничения през 2022 година бе причина за последователното увеличение на обществените изяви в работата на Административен съд – Русе.

Партньорството на съда и Русенски университет „ Ангел Кънчев “ при реализирането на взаимни начинания продължи и през 2022 година

След двугодишно спиране, през месец май, съдът още веднъж бе хазаин на двуседмичните на практика занятия на второкурсниците от Юридическия факултет на Русенския университет. В рамките на плануваните в образователния проект занятия съдът обезпечи на бъдещите адвокати достъп до правосъдни съвещания и документи по разнообразни като материя и нормативна уредба административни производства.

В края на образователната процедура се организира привиден развой, който бе част от плануваните от съда начинания, отдадени на 15-годишнината от основаването на Административен съд – Русе. Съдебното съвещание бе по проблем, обвързван с искане за обновяване на административнонаказателно произвеждане по митинг на Окръжна прокуратура – Русе. Симулативният развой събра аудитория от магистрати, студенти и академични преподаватели от Юридическия факултет на районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “. Специални посетители насъбитието бяха и членове на клуб „ Младежки парламент “ към Общински юношески дом – Русе. Сред гостите бяха зам. окръжният прокурор на Окръжна прокуратура– Русе Мирослав Маринов,дългогодишният ръководител на Административен съд – Русе Елга Цонева и зам.-деканът по научноизследователската активност на Юридическия факултет на Русенския университет доц.д-рЕлицаКуманова.

Във връзка с годишнината, в края на срещата, участници и посетители получиха екземпляри на Конституцията на България и сувенири със особено направеното за задачата празнично лого на Административен съд – Русе.

През 2022 година магистратите бяха съдии-наставници на 90 стажант-юристи, провели главния си двуседмичен стаж за придобиване на юридическа дееспособност, и на 6-ма стажант-юристи, провели професионалния си стаж (с дълготрайност 4 месеца) в Административен съд – Русе.

С цел запознаване с особеностите на българското административно правосъдие и с активността на правосъдните институции, в средата на септември в Административен съд – Русе гостува прокурор Герд Раудсепп от Окръжна прокуратура – Тарту, Естония. Визитата на естонския магистрат бе в границите на профилираното образование по Програмата за продан на магистрати от Европейския съюз на тематика „ Антикорупция “.

По мотив 15-годишнината от основаването на Административен съд – Русе бе направена и отпечатана осведомителна дипляна, която съдържа съществени моменти от правораздавателната и публичната активност на съда през миналите години. Дипляната показва къса информация за протичащите при започване на 21 век промени в страната, свързани с присъединението ни към Европейския съюз и измененията, наложили основаването на административните съдилища през 2007 година и среща с главните функционалности и действия на съда, със правосъдния регион, върху който се ползват компетенциите му и с екипа от магистрати правораздавал за този интервал. Печатното издание подчертава върху публичната активност на съда, показва част от интернационалната, обществената и информационната му политика покрай жителите, в тясно съдействие с Русенския университет и в партньорство с медиите.

През 2022 година обект на журналистически въпроси, следствия и материали бяха тъжби и митинги против нормативни актове, екологични каузи, правосъдни разногласия против текстове от общински наредби и по Закона за ръководство на средствата от европейските фондове при споделено ръководство (ЗУСЕФСУ), Закона за развиването на университетския състав и други.

В общественото пространство бе предоставяна информация за планувани и обсъждани правосъдни производства; проведени събития и публични посещения; кадрови промени и назначения.

Дейността на съда през отчетната 2022 година бе в осъществяване на главните целии задания в Стратегиятазаразвитие на Административенсъд– Русеи в Оперативния проект за 2022 година - качество и срочност на правораздаването в Административен съд – Русе, повишение на публичното доверие към работата на съда и правосъдната система; електронно правораздаване и дейно потребление на осведомителните технологии и отговорно, дейно и транспарантно ръководство.

Годината мина и под знака на 15-годишнината от основаването на административните съдилища в Република България, които се утвърдиха като поръчител за налично, бързо, качествено и независимо правораздаване. Доказателство за това са оповестените в осведомителното табло на Европейска комисия данни, които регистрират ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на 28-те страни – членки на Европейски Съюз. Представените статистически информации демонстрират извънредно високите резултати на българското административно правосъдие през последните години за експедитивност и резултатност при решение на делата, а по индикатора „ време, належащо за разглеждане на административните каузи “ България е преди всичко.

Отчетният докладе оповестен в интернет страницата на съда в раздел „ Документи/Годишни отчетни отчети ”:

https://ruse-adms.justice.bg/bg/1407
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР