Нина Стоянова, БНБ Много клиенти на банките през юни се

...
Нина Стоянова, БНБ Много клиенти на банките през юни се
Коментари Харесай

Започва смяната на лихвения индекс по много кредити


Нина Стоянова, Българска народна банка

Много клиенти на банките през юни се чака да получат уведомления, че от 1 юли се сменя главният показател, въз основата на който се пресмята лихвата по заема им.

Става дума за заемите, чиято рента се образува въз основата на българския показател СОФИБОР (SOFIBOR) плюс закрепена надбавка. Това всекидневно са левови заеми. Промяната е техническа и няма да докара до повишаване на заемите, тъй като депутатите записаха в закона, че новата рента на клиента не може да е по-висока от настоящата по контракта му.

Причината за смяната е, че от 1 юли Българска народна банка стопира да пресмята СОФИБОР поради нов еврорегламент, който влезе в действие на 1 януари 2018 година Той изисква референтните показатели като да вземем за пример ЮРИБОР/EURIBOR (за лихвите в евро), ЛИБОР/LIBOR (в долари), СОФИБОР (в левове), които се употребяват за база за броене на лихвите в договорите с потребителите, да се пресмятат единствено от лицензирани админи от Европейския съюз или трети страни, включени в указател към Европейския орган за скъпи бумаги и пазари. В момента СОФИБОР се пресмята от Българска народна банка, която не разполага с сходен лиценз и към този момент взе публично решение, че от 1 юли 2018 година прекратява изчисляването и публикуването на показателя.

Самият еврорегламент пък стегна разпоредбите за показателите след няколко огромни интернационалните абсурда, разразили се по време на финансовата рецесия. Тогава се потвърди, че са правени пазарни операции с лихвените показатели ЛИБОР и ЮРИБОР от страна на някои от най-големите европейски банки, участващи във образуването им. Заради абсурда с ЛИБОР неговото пресмятане е планувано да се прекрати в края на 2021 година

Същевременно, поради публично неодобрение от неразбираемото образуване на лихвите по заемите преди и по време на финансовата рецесия Народното събрание направи законови промени, съгласно които те към този момент не могат да бъдат изчислявани и променяни случайно от банките. Новите правила влязоха в действие през 2014 година и съгласно тях лихвата по заема би трябвало да се базира на самостоятелен показател като СОФИБОР, ЮРИБОР, ЛИБОР или пък на индикатори от статистиката на Българската национална банка или на Националния статистически институт. Преди това съответната рента на клиента се определяше и променяше въз основа на изчислен от всяка банка по нейна вътрешна методика базов лихвен %. Целта на измененията през 2014 година беше да се отстрани субективизмът. В резултат, договорите, подписани след 2014 година, всеобщо са върху СОФИБОР за заемите в левове, които по това време започнаха да доминират по отношение на тези в евро.

Така, все още има стотици хиляди контракти с клиенти, основани върху СОФИБОР, като самостоятелната рента на клиента всекидневно се образува като СОФИБОР плюс закрепена надбавка. По калкулации на в. " Банкеръ " от седемте най-големи банки у нас, които държат към 85% от пазара, единствено една финансова институция не пресмята лихвите посредством СОФИБОР – ПИБ.

Първоначално Асоциацията на банките в България направи опит да избави СОФИБОР, като откри нов админ на показателя, който да получи лиценз от Българска народна банка. Преговори бяха водени с " Томпсън Ройтерс ", само че напъните явно са пропаднали. В четвъртък подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова съобщи пред парламентарната бюджетна комисия, че в централната банка няма импортирани документи нито за лицензиране на админ, нито пък е получено съобщение за лицензиране в друга страна членка.

" Поискахме от всички банки информация и те ни уведомиха, че имат проекти за деяние при прекъсване на изчисляването на показателите. При прекъсването на СОФИБОР се чака банките да го заменят с ЮРИБОР, лихвената статистика на Българска народна банка или главния лихвен %, изчисляван от Българска народна банка ", уточни Стоянова.

Така ЮРИБОР, който досега беше употребен главно за заеми в евро, евентуално ще бъде прилаган и за левови заеми.

Промяната на главния показател не може да докара до повишаване на лихвата на клиента, взеха решение депутатите от бюджетната комисия, които утвърдиха на второ четене промени в Закона за кредитните институции във връзка прекъсването на СОФИБОР. Това значи, че промяната не би трябвало да докара до повишаване на заемите.

В момента европейският ЮРИБОР е на по-ниски равнища от българския СОФИБОР. Според данните за 30 май цената на 6-месечния ЮРИБОР е -0.269%, до момента в който 6-месечният СОФИБОР е +0.103%. Към същата дата 12-месечният ЮРИБОР е -0.184%, до момента в който 12-месечният СОФИБОР е +0.510%. Това обаче не значи, че заемите за крайните клиенти ще поевтинеят.

Няма да се постанова преподписване на договорите за заем или пък анекси към тях, а смяната ще стане посредством известяван на клиентите. Това би трябвало да стане през месец юни, с цел да може процесът да завърши до 1 юли, разясни пред публицисти Нина Стоянова.

Ако клиентът не харесва новата формула на лихвата си, той има право да се откаже от контракта си с банката и да се трансферира в друга банка, без да дължи такса за предварително погасяване или друго обезщетение, обясни още Стоянова.

Независимо от развиването на случая със СОФИБОР, упованията на икономисти и банкери са от 2019 година да стартира равномерен развой на повишаване на европейските лихви, който ще стартира да се отразява върху ЮРИБОР и надлежно – върху заемите, основани на него. Тези процеси ще доведат и до повишаване на лихвите в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР