Никулден е! Честит празник на всички именици, рибари и банкери.Днес празнуваме Никулден.

...
Никулден е! Честит празник на всички именици, рибари и банкери.Днес празнуваме Никулден.
Коментари Харесай

Никулден е! Честит празник на всички именици, рибари и банкери


Никулден е! Честит празник на всички именици, риболовци и банкери.

Днес празнуваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е настойник на моряците, моретата, риболовците, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и фамилията. Имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и риболовците, за собствен празник го одобряват банкерите и търговците.

Първообразът е историческа персона – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го уважава като настойник на мореплавателите. Според една легенда, по време на мощна морска стихия, светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта.

Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима идва точно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се подвига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава ”,  споделя националната приказка.

Задължително на Никулден на масата присъства шарана.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – с цел да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – с цел да се умножи фамилията и да има благоденствие. Някога майките употребявали костта от главата на шарана (която наподобява на кръст) като амулетче, което пришивали в облеклата на дребните деца, с цел да ги пази от заболявания.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР