Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без

...
Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без
Коментари Харесай

Радев: В здравеопазването ни има чудовищно неравенство

" Никоя амбициозна национална цел не може да бъде реализирана без здрава нация, а това изисква дейно и новаторско опазване на здравето, ориентирано към бъдещето и с фокус към младежите в системата и тяхното развиване ".

Това съобщи президентът Румен Радев при учредяването в Пловдив на фондация " Млади медици за България ", представен от Българската национална телевизия.

Организацията има за цел да поддържа сегашни и бъдещи медици, да ги стимулира да остават и да се развиват професионално в България.

Държавният глава изрази увереност, че материалната и морална поддръжка, която младите медици ще получат, ще им даде мощ и мъдрост да намерят верния модел за развиване на дейно, хуманно и общественоотговорно българско опазване на здравето.

Всеки доктор и медицински служащ има потребност от независимост в своето професионално израстване, която не трябва да бъде ограничавана от актуалните дефекти на системата – било то финансови, административни, организационни.

По думите на президента, същността на фондацията е развиването на млади и самостоятелни български жители, а нейната цел има значимо значение освен за българското опазване на здравето, само че и за обществото ни като цяло.

" Здравеопазването е публичната ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс би трябвало да се възвърне, а това може да стане единствено с покоряване на системата на правилата за правдивост ", съобщи президентът.

Румен Радев уточни, че учредителите и съидейниците във фондацията дават вяра освен за младите медици и опазването на здравето, само че са и образец за останалите професионални общности по какъв начин могат да се задържат младите фрагменти в България.

Д-р Динко Младенов – ръководител на Управителния съвет на фондацията и неин основател, акцентира, че 22 септември – Денят на Българската самостоятелност, неслучайно е определен за формалното разкриване на фондацията.

" Убеден съм, че единствено самостоятелният човек може да бъде свободен, а единствено същински свободният човек може да работи, да твори за общото и персонално богатство, съобщи той.

Д-р Младенов уточни, че спомагателен тласък да сътвори организацията са били всички млади медици, които са влезнали в „ огъня “ на рецесията с Covid-19. Той акцентира, че фондацията ще обезпечава финансова поддръжка за сегашни и бъдещи медици, само че в България към момента е сложен достъпът до специализация.

" Младите медици си заплащат, с цел да специализират, което е парадокс. Затова те би трябвало да се преборят за по-добри условия за реализацията си ", добави доктор Младенов.

По време на церемонията бяха показани членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади експерти, които от началото на октомври ще получават финансова поддръжка в размер на половин заплата от тази на новак доктор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР