Никой в BMW доскоро дори не можеше и да мечтае,

...
Никой в BMW доскоро дори не можеше и да мечтае,
Коментари Харесай

Защо BMW понижава перспективите след силно първо полугодие?

Никой в BMW до неотдавна даже не можеше и да мечтае, че немската компания за премиум коли ще доближи марж на оперативната облага от 24,5%. Концернът обаче изненада всички като регистрира подобен резултат за първото полугодие. По този метод BMW освен остави Mercedes-Benz и Audi да му душат прахта във връзка с възвращаемостта, само че засенчи и Porsche AG - диамантът в короната на Volkswagen Group, който преди този момент се тупаше по гърдите с марж от 19,4% за същия интервал, написа Automobilwoche.

Продажбите и облагата на компанията също нарастват. Но заради проблемите с веригите на доставка в световен проект BMW изостава с индустриалните графици, което значи, че компанията не може да построи толкоз коли, колкото може действително да продаде. Концернът е доставил с съвсем 20% по-малко коли до своите клиенти през второто тримесечие по отношение на същото време на предходната година. Оптимизираният продуктов микс и спомагателните приходи от възвръщаемостта при лизинга - с помощта на ценовия скок при използваните коли - въпреки всичко подсигуряват постоянни парични потоци.

Съвместното дружество в Китай дава спомагателен подтик
Какво замъглява вероятностите? BMW разполага с еднократен резултат, на който би трябвало да благодари за фантастичното първо полугодие: тъй като китайското взаимно дружество BBA с Brilliance, при което по-рано BMW играеше второстепенна роля, беше изцяло консолидирано след мажоритарното придобиване през февруари.

Без този резултат салдото отново би изглеждал добре, само че няма да е толкоз гръмък, колкото наподобява на пръв взор. Оперативният марж без BBA щеше да възлиза на 12,6%, към момента добър и леко нараснал от 11,6-те % преди година. Двата най-големи противника Mercedes-Benz и Audi към този момент показаха по-добри стойности: 16,5 на 100 регистрира компанията от Инголщад, а тази от Щутгарт - 15 %.

Приглушена вероятност
Но вероятностите за втората половина на годината, които изпълнителният шеф Оливър Ципсе леко намали, наподобяват по-неблагоприятни. Ако BMW се е надявал да реализира целогодишни продажби на равнището от 2021 година, в този момент компанията вижда лек спад. Тя твърди, че продажбите през втората половина на годината остават „ солидни по отношение на същия интервал на предходната година ". Но това няма да е задоволително за наваксване на недостига от първите шест месеца.

Според Ципсе компанията чака лек спад при доставките през 2022 година Това би представлявало спад от към 5% на годишна база. С към 2,4 млн. продадени автомобила за предходната година спадът в този момент би възлизал на 120 000 транспортни средства.

Проблем с поръчките
BMW признава за „ възходящите стопански усложнения ", които ще продължат да затрудняват промишлеността през идващите месеци. Това се вижда още при самите поръчки за колите на баварската компания. „ Виждаме, че новите поръчки понижават ", акцентира Ципсе. Това е изключително ясно в Европа, прибавя финансовият шеф на концерна Николас Петер.

Въпреки това Ципсе споделя, че във връзка с електрическите автомобили поръчките остават на рекордно високи равнища. Той не се тормози, че продажбите на плъгин хибриди, главен дирек при продажбите на BMW през последните години, може да се срутен, когато Германия приключи финансирането на продажбите на този вид задвижване прз 2023 година „ Няма да има толкоз огромно нарастване (на продажбите на хибриди), само че те няма и да изчезнат ", признава Ципсе.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР