Никой от Google не завиждаше на Марк Зукърбърг миналата седмица,

...
Никой от Google не завиждаше на Марк Зукърбърг миналата седмица,
Коментари Харесай

Проблемите на Facebook поставят и Google на горещия стол

Никой от Гугъл не завиждаше на Марк Зукърбърг предходната седмица, до момента в който той беше разпитван от Конгреса. Но от години интернет колосът сигурно желае персоналните данни, които направиха Фейсбук сериозен състезател в цифровата реклама. А тактиките, които компанията предприе, с цел да се конкурира с Фейсбук, в този момент слагат Гугъл на основно място в борбата за опазването на персоналните данни, на фона на абсурда с най-голямата обществена мрежа в света, написа в собствен разбор Bloomberg.

Камарата на представителите и Сенатът разпитваха Зукърбърг към 10 часа след разкритията, че данните на милиони консуматори на Фейсбук са попаднали в ръцете на Cambridge Analytica, консултантска компания, която е работила по предизборната акция на Доналд Тръмп през 2016 година

Изслушванията се концентрираха върху цифровата информация и инструментите, които Фейсбук е построила, с цел да предлага таргетирани реклами. Никоя компания няма по-голям бизнес в тази сфера с изключение на Гугъл. Когато чуването завърши, демократите и част от републиканците приканиха за по-широка регулация за запазване на данните, което слага Гугъл на горещия стол паралелно до Зукърбърг.

" Във всяко отношение Гугъл събира повече данни. Във всяко отношение Гугъл има доста по-голям рекламен бизнес “, разяснява Дейвид Чавърн, президент на News Media Alliance. Той чака, че регулацията, която се планува, ще засегне цялата промишленост, а освен Фейсбук.

Технологичните колоси виждат по-големи шансове от законодателна позиция, в случай че демократите завоюват Камарата на представителите или даже в Сената по-късно тази година. В този миг фирмите ще могат да стартират да упорстват за отстраняването на някои оферти, които биха били нетърпими за тях, твърди шеф на една от огромните интернет компании.

Едно от опасенията е, че предложенията ще накарат потребителите да се откажат изцяло от събирането на данни, твърди източникът, определяйки това като недосегаема основа на интернет бизнес моделите.Досега Alphabet, компанията майка на Гугъл, беше наранена от дребна част от проблемите на Фейсбук, която беше упрекната в разпространяването на подправени вести и в позволяване на съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати.

Но преди две години Гугъл промени своя рекламен бизнес по метод, който го направи по-уязвим от позиция на шерването на данни. Компанията разгласи нови правила за своята система DoubleClick, която насочва и нарежда реклами в мрежата. Рекламодателите могат да стартират да комбинират предложенията на Гугъл със свои лични принадлежности за следене на данните (като „ бисквитки “), с цел да научават повече за поръчките за търсене, историята на локациите, посещавани от потребителя, телефонни номера и данни за кредитни карти. До този миг Гугъл държеше персоналните данни настрана.

По това време Гугъл съобщи, че новият метод разрешава на рекламодателите да наблюдават по-лесно потребителите през разнообразни устройства. Но двама някогашни шефове на Гугъл, отговарящи за рекламата, настояват, че агресивното рекламно таргетиране на Фейсбук е провокирало това решение. Източниците са поискали да останат анонимни. Гугъл е отказала да разяснява въпроса.

Още преди този момент обаче Гугъл работеше по това да се конкурира съществено с Фейсбук в това да знае кои хора са онлайн. През 2015 година интернет колосът пусна Customer Match – инструмент, който разрешава на рекламодателите да таргетират рекламите си, употребявайки Gmail адресите на потребителите. Това е копие на известно предложение на Фейсбук, наречено Custom Audiences.

Гугъл Plus, обществената мрежа на компанията, не съумя да притегли лоялна потребителска база, само че въпреки всичко накара милиони хора да си създадат профили в Гугъл. Тези промени помогнаха на бизнеса на Гугъл с дисплейна реклама да процъфти. Наскоро Morgan Stanley го оцени на към 36 милиарда $.

Рекламната промишленост бързо акцентира, че сагата с Cambridge Analytica е друга от рекламното таргетиране, което предлага Гугъл. Но при маратона от разпитвания на Зукърбърг през миналата седмица, политиците или бяха не запомнили, или не се интересуваха изключително от тази разлика. Тези нюанси се губят и за самите консуматори.

Скорошно изследване на Gallup откри, че 35% от потребителите на Гугъл са доста обезпокоени за проблемите със сигурността на данните им. За съпоставяне през 2011 година делът им е бил 25%. Потребителите на Фейсбук са даже още по-скептични.

43 на 100 от тези, които употребяват обществената мрежа, включени в проучването, показват, че имат същото терзание. И въпреки всичко изследванията демонстрират, че потребителите на Гугъл са малко по-загрижени, че техните персонални данни ще бъдат продадени или употребени от други компании. Гугъл към този момент трансформира своята политика във връзка с данните, с цел да отговори на новата регулация в Европа, или така наречен GDPR, който влиза в действие през май./investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР