Никой няма право да обижда пророка Адам. А ако някой

...
Никой няма право да обижда пророка Адам. А ако някой
Коментари Харесай

Скандали в Турция: Кой обижда пророка и президента

" Никой няма право да наскърбява пророка Адам. А в случай че някой въпреки всичко го стори, сме длъжни да му изтръгнем езика от устата “, сподели Ердоган по време на петъчната молитва. С това той наля масло в огъня на един разразил се скандал.

Преди пет години Сезен Аксу възпя Адам и Ева, наричайки ги „ незнаещи “. До този миг никой не се беше възмутил от този факт, въпреки че ислямската вяра смята Адам за оракул. Сега обаче религиозно-консервативните среди взеха да атакуват певицата гневно.

Сред критиците е и Ерол Булут, който направи изказване за медиите пред постройката на съда в Истанбул: „ Всеки, който нападна нашата вяра, нашата религия и нашите полезности, би трябвало да знае: това към този момент не е остарялата Турция. Исполинът се пробуди. Уважаеми жители, свещените трудове споделят, че същинската религия и фалшът вечно ще си останат врагове. Ние стоим на страната на вярата. Ние сме бранителите на тази религия. “

Ердоган с още по-радикална закана

По време на петъчната молитва в джамията президентът Ердоган се изрази още по-радикално: „ Никой не може и не трябва да изрича обиди против светия Адам. Ако някой въпреки всичко го стори, наш дълг е да му изтръгнем езика от устата”, сподели президентът.

Ислямският теолог Ихсан Елиаджик не загатна категорично името на Ердоган, само че в изявление по турската телевизия упрекна консервативните политици в корист с религията: „ Да приказваш за отделяне на езика по време на петъчната молитва в джамия е все едно нанасяш финален удар против някого “. Според Елиаджик, Ердоган е взел на прицел певицата и манипулира публичното мнение. „ Отсега нататък сходни акции ще ни заливат като талази “, сподели още теологът.

Турция се намира в тежка икономическа и валутна рецесия. Инфлацията е рекордно висока. Социолозите настояват, че Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган и съдружният им сътрудник от Партията на националистическото деяние (ПНД) губят поддръжка. Турският публицист Мурат Йеткин разказва обстановката по този начин: Нещата към този момент не вървят и Ердоган моли хората за самообладание, обещавайки победа, като че ли са във война. Гражданите обаче страдат от финансови усложнения. С какво, пита Йеткин, “разполага към момента Ердоган? С вярата и религията, които работят като избавителна котва. Вяра, вяра... и женомразство.”

Певицата Аксу не е единствената жена, която има проблеми поради сериозни изявления. Известната турска телевизионна журналистка Седеф Кабаш от два дни е в един женски затвор в Истанбул. В петък вечерта 52-годишната журналистка беше цитирала две поговорки в предаване на ефирен канал, сериозен към държавното управление: „ Короновата персона постоянно е по-мъдра от останалите хора “, сподели тя и добави: „ Но виждаме, че това не постоянно е правилно “. Кабаш не сподели кого има поради, тя не назова никакво име и във втората сентенция: “Волът и в замък да влезе – цар няма да стане. Но дворецът ще стане обор “.

По-късно тя повтори казаното в Туитър. Говорителят на президента Ердоган Фахретин Алтун реагира още същата вечер с думите, че никой няма право да наскърбява президента, защто той от години правел толкоз доста за свободата на словото в Турция. Алтун сподели и това, че една „ така наречена журналистка “ жестоко е обидила президента по малкия екран - с единствената цел да сее ненавист.

Кабаш и Аксу не се предават

Полицията арестува Кабаш в събота вечерта за засегнатост на президента. В Турция това е закононарушение, което се санкционира с до четири години затвор. Има хиляди правосъдни каузи и следствия за засегнатост на президента. Мурат Йеткин изясни в своя канал в YouTube, че Ердоган има вяра, че може да си завоюва почитание, като забрани на другите да го подлагат на критика: „ Ердоган желае всеки, който го подлага на критика, да съжалява. “

Но в тази ситуация с Кабаш това наподобява не се получава. Според юриста ѝ тя ни минимум не се опасява, тъй като е права. Сезен Аксу пък получи поддръжка от над 200 създатели, измежду които беше и нобеловият лауреат Орхан Памук. Един новинарски портал написа: „ Сезен Аксу е горделивост за всички нас. Няма да сме народ и страна, в случай че потискаме нашите създатели “. 67-годишната певица въобще не мисли да прекланя глава. Тя написа нова ария, в която се споделя: „ Не можеш да изтръгнеш езика ми. Пиша от 47 години. И ще не преставам да пиша “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР