Никой не ни учи нито в училище, нито у дома

...
Никой не ни учи нито в училище, нито у дома
Коментари Харесай

Как да обичаме себе си?

Никой не ни учи нито в учебно заведение, нито вкъщи по какъв начин да обичаме себе си. Това даже се счита за върховен нарцисизъм, въпреки че в последните години психолозите непрестанно обръщат внимание точно на обстоятелството, че множеството прочувствени проблеми при днешния мъж и жена идват точно от неналичието на обич към себе си. Но и противоположният път на завръщане към себе си изисква много време и старания.

Откъде в действителност идва този фатализъм, че човек не би трябвало да обича себе си? В нашия живот любовта заема доста значимо място. Особено любовта към другите. Тя служи като претекст и подбуда за човешкото благополучие, нещастия и всеотдайност.

Любовта към себе си принадлежи към категорията на тези усеща, с които почтеният човек се пробва да не се занимава. По предписание, той даже не смее да допусна, че обича себе си или да речем, от време на време изпитва почитание към личната си персона. Защото, както знаете, арогантността мирише неприятно. И като цяло, хваленето на себе си е първата стъпка към „ почиване на лаврите “. В този смисъл, обществените предубеждения са доста устойчиви.

Но в това време би трябвало да обичаме другите хора и от обич към тях да вършим разнообразни саможертви. В последна сметка, Божията заповед споделя, че би трябвало да обичаме ближните си като себе си, нито повече, нито по-малко.

Обикновено хората са склонни да омаловажават самочувствието си, да смаляват качествата си и да търсят виновност във въображаемите или действителните си недостатъци, като по този метод се лишават от сили за нови опити. Но е безусловно явно, че няма живот без триумфи и провали – те са неразделни, като деня и нощта. Да, животът е на райета – като зебра. Но значително зависи от самия човек да мине по тези линии или през тях.

Ето няколко правила за умствена хигиена, водещи до самоусъвършенстване. Какво значи да обичаш себе си?

обичайте самия развой на живот; усетете насладата от това, че сте живи; наслаждавайте се на хубостта, която виждате; обичайте различен човек; наслаждавайте се на знанието; обичайте процеса на мислене; обичайте тяло си и неговата структура; обичайте птици, животни и всичко живо; интересувайте се от Вселената и по какъв начин работи тя.

Какво значи „ да не обичаш себе си “:

карате се, критикувайте себе си; тровите се с храна, алкохол, никотин, наркотици; избирате да вярвате, че никой не ви обича; създавате заболявания и болки в тялото си; живеете в цялостен безпорядък и безпорядък; създавате задължения и непоносими тежести; привличате любовници и съпрузи (съпруги), които унижават вашето достолепие.

И най-после една очарователна алегория за Божията обич към индивида:

Един човек починал, явил се пред Бог и изискал да му покаже живота му. Бог извършил молбата му. Човекът споделил:

– Виждам, Господи, пътя, а по него има отпечатъци.

– Това е твоят витален път – дал отговор Бог.

– И паралелно с моите следи – непознати.

– Това са моите стъпки – споделил Бог.

– Но, Господи, на най-трудните места има единствено една диря.

– Да, аз те нося на ръце – отвърнал Бог.

Винаги би трябвало да помним, че не сме сами в този живот и всеки ще бъде заплатен съгласно вярата си.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР