Никой не можа да влезе да види на 18 март

...
Никой не можа да влезе да види на 18 март
Коментари Харесай

Чааак до края на август...

Никой не можа да влезе да види на 18 март в СГХГ дълго предстоящата галерия „ Самотникът-скитник” на Константин Щъркелов (20 март 1889 г.- 29 април 1961 г.) по случай 130 години от рождението му. А толкоз я чакахме!!!

Кой е Константин Щъркелов?
„ Цар на акварела”, го назовава по това време литераторът, професор Александър Балабанов и още: „ Господар в региона на най-трудната, най-нежната, най-опасната живопис.”



Художникът Константин Щъркелов си остава и до през днешния ден Цар на акварела. Стои си в този момент изложбата в СГХГ на ул. „ Генерал „ Гурко” 1, подредена и красива. Сам-самичка си стои, а публиката ще може да я раглежда скоро на клип, който ще бъде пуснат в уеб страницата на Софийска градска художествена изложба.

Но което е най-важно, срокът на изложбата се удължава до края на месец август, както научихме от директорката на Галерията, Аделина Филева. Това най-малко ще е разтуха за безчет искащи да прегледат от близко изумителните акварели.



Солиден екип на Галерията е работил върху издирването, събирането и подготвянето на юбилейната галерия. Готова е и прелестна книга - азбучник с едноименното заглавие „ Самотникът-скитник”, която скоро ще излезе от щемпел и ще се продава в Галерията.

Книгата по думите на куратора Красимир Илиев, е печатно издание с цялостна книгопис и включени архивни материали: пътеписи, дневници, стихове на художника от 20 кутии от Централния държавен списък. По думите на Красимир Илиев. до момента сходно издание не е правено за нито един наш художник.



Знае се, че още на първата галерия на Щъркелов, когато е бил единствено на 22 години, феновете му били омагьосани от неговите изящни акварели и картините му са разпродадени мълниеносно. Изумен от парите, които получил, той първо се погрижил за своята майка, а по-късно отпътувал да прегледа най - огромните художествени музеи в Европа.



С изложбата, чийто период на проявление току- що е продължен до края на август, ние през днешния ден - 130 години от раждането на художника - отдаваме респект на гения на Константин Щъркелов.



И въпреки че сме възпрепятствани от изключителното състояние, актуалните механически благоприятни условия ще ни дадат късмет да разгледаме виртуално част от нея. А по- късно да я забележим от близко в салоните на СГХГ.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР