Никой не харесва пасивно-агресивното поведение. Поради тази причина вероятно опитвате

...
Никой не харесва пасивно-агресивното поведение. Поради тази причина вероятно опитвате
Коментари Харесай

Решителни вместо пасивно-агресивни

Никой не харесва пасивно-агресивното държание. Поради тази причина евентуално пробвате да стоите надалеч от подобен жанр на изложение в работна среда. Но вероятно не осъзнавате, е, че може да има изречения, които постоянно употребявате и в които не влагате неприятни усеща и не смятате за проблематични, само че други възприемат точно като такива.

Пасивно-агресивното държание се характеризира най-много с несъответствието сред страстите и думите - изпитвате яд, само че не го изразявате непосредствено. Изпитвате неприязън, само че това, което казвате или вършиме, не е в сходство с вътрешните ви страсти. Сарказмът е образец за пасивна- настъпателност, както и когато споделяме „ всичко е ОК “, когато нещата явно не са добре. Мълчаливото отношение към някого също може да бъде образец за пасивна-агресивност.

Човек може да работи пасивно-агресивно и в случаите, когато се попитва да избегне спор, когато се опасява или когато няма нужната убеденост, с цел да се изправи непосредствено пред някакъв проблем. Ако смятате, че не е обществено задоволително да изразявате недоволството си, може да прибегнете до пасивно-агресивно държание.

Може да вярвате, че прикривате разочарованието си, само че хората го усещат и знаят, че не го изразявате непосредствено. Това кара другите да се чудят за вашите претекстове, да слагат под подозрение вашата честност и да губят доверие във вас. Това са фактори, които вършат пасивно-агресивното държание пагубно за вашата.

Пасивно-агресивни в работата

Един случай, в който може да сте пасивно-агресивен (без да го осъзнавате) е посредством връзка по имейл. Това е по този начин, тъй като посланието ви е лимитирано до думите на екрана и получателите на имейла не могат да видят невербални сигнали като изражения на лицето, тонове на гласа или подтекста, в който казвате това, което казвате. Ново изследване от WordFinger разпознава изразите, употребявани в имейлите, които се възприемат като най-пасивно-агресивни. Тук влизат:
изречения, препращащи към предходна връзка: „ както казахме в предходния ни диалог “, „ както показах в последния ми имейл “, „ както беше разисквано “.фрази, напомнящи на някого да направи нещо: „ приятелско увещание “, „ просто подсещам “фрази, изискващи следващи дейности: „ апелирам за съвет “, „ благодаря авансово “фрази, потвърждаващи личното ви деяние: „ както споделих “, „ както дадох обещание “
Разбира се, може да ви се наложи да припомните предходен диалог или да помолите някого да предприеме деяние, само че съответният избор на думи е от основно значение за метода, по който известията ви ще бъдат възприети. Ключът е да бъдете директни и да употребявате по-малко директни пътища в връзката. Добре е да давате повече елементи или малко изложение на подтекста, в границите на който се реализира тази връзка.

Как да поддържате връзка без пасивно-агресивни изречения

Независимо дали поддържате връзка по имейл, посредством чат приложение или онлайн, добре е да замените пасивно-агресивния метод с един по-настоятелен и съдбоносен подобен. За задачата би трябвало да задавате въпроси, да споделяте информация и да балансирате потребностите на другите и вашите лични.

За да бъдете ефикасни в изразяването на вашите позиции, би трябвало да бъдете уверени, лесни за схващане и деликатни. Ако сте изплашени, разтревожени или несигурни, можете (неволно) да предприемете пасивно-агресивен метод. Алтернативата е да си припомните, че имате нужните умения, познания и подготвеност и да методите непосредствено. Уведомете вашия сътрудник, че имате незабавна потребност от отговор, или споделете разочарованието си от това по какъв начин ваш сътрудник е пренебрегнал концепцията ви на последната среща на екипа. Хората ценят тези, които имат ясно изразени позиции и са подготвени да ги пазят.

Хората също избират да работят с сътрудници, които са разбираеми, предвидими и транспарантни. Откритостта има наклонност да построява доверие, тъй като в тези случаи хората не би трябвало да се чудят дали имате прикрит проект или да гадаят по какъв начин се чувствате. Ако планът не върви по метода, по който смятате, че би трябвало, обсъдете терзанията си с вашите сътрудници. Ако подготвяте презентация за клиент и смятате, че тактиката на екипа ви би трябвало да се промени, споделете мнението  си.

И най-после, хората желаят да работят с други, които вземат поради техните най-хубави ползи и дават същия приоритет на общия им план. 

………………

Трейси Брауър , създател на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР