Никой до момента не е успял да се възползва от

...
Никой до момента не е успял да се възползва от
Коментари Харесай

ДНР: Никой не е използвал хуманитарния коридор за излизане от Азовстал

Никой досега не е съумял да се възползва от филантропичния кулоар за излизане от блокирания металургичен цех " Азовстал ". Това заяви външният министър на Донецката национална република (ДНР) Наталия Никонорова.

Според Никанорова, даже там в действителност да има цивилни жители, националистите, барикадирали се в подземията на комбината, ги употребяват като жив щит. Според нея обградените ще подхващат опити за пробив, защото продоволствията им свършват, само че те са обречени на неуспех, защото територията на завода е компактно блокирана.

Междувременно ръководителят на ДНР Денис Пушилин разгласи, че в последните дни блокираните украински елементи желаят да бъдат евакуирани в Турция, а не в следени от Киев територии. Изявлението си Пушилин направи в ефира на тв канала " Соловьев Live ".

" Сръвзват се и с нашите военни, и с съветските, пробват се да се пазарят по какъв начин най-изгодно да се предадат. Изисква или молят, не излиза наяве. Не имат вяра изключително на Киев. В последните им молби става въпрос за евакуация не в Киев, не на територии, следени от Украйна, а желаят в Турция, като един от разновидностите. Искат там да се разоръжат. Предлагат: " Ние ще излезем с оръжието, ще доплуваме до Турция и там ще се разоръжим ", споделя ръководителят на ДНР.

По думите му, „ членовете на полка " Азов " са военнопрестъпници и ги чака арбитражен съд. " Ако приказваме за " Азов " - това са военнопрестъпници, чакат ги или дълги години в пандиза, или арбитражен съд и съответното решение. Другояче не може да бъде ", безапелационен е Пушилин.

Ръководителят на ДНР добави, че е разговарял с доста от жителите на Мариупол, които му разказали какво са претърпели от украинските националисти.

Пушили заяви още, че Въоръжените сили на Украйна са управлявали видеокамерите на Специалната мониторингова задача на ОССЕ за шпиониране позициите на армията на ДНР и са насочвали огъня по тях. На позициите на украинските сили са открити ноутбуци, посредством които са били ръководени камерите на ОССЕ и посредством тях са коригирали огъня по силите на ДНР.

Според Пушилин задачата на ОССЕ е работила освен за украинското, само че и за други разузнавания, като им е предавала данни за позициите и числеността на войските на ДНР.

Със собствен декрет от през днешния ден Денис Пушилин е учредил държавна премия - орден " За освобождението на Мариупол ", която ще се връчва на участниците в интервенцията по освобождението на града.

" Сражението за Мариупол ще заеме изключително място в историята на донбаската освободителна интервенция ", акцентира Денис Пушилин.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР