Никотинът убива. Това е твърдение, което вероятно е накарало много

...
Никотинът убива. Това е твърдение, което вероятно е накарало много
Коментари Харесай

Ето как да се предпазим от фините прахови частици

Никотинът убива. Това е изказване, което евентуално е предиздвикало доста от нас да решат да спрат пушенето на цигари. Оказва се обаче, че вдишването на въздуха на открито може да нанесе също толкоз огромни вреди на здравето ни, както тютюнопушенето. 

Какво се случва? 

Последиците от покачващите се температури на Земята — по-специално горските пожари — съставляват огромна заплаха за човешкото здраве. 

През последните две десетилетия качеството на въздуха в Съединените щати се е подобрило с помощта на политики като Закона за чист въздух. Увеличаването на честотата и силата на горските пожари обаче, дължащи се на повишаващите се температури, носи противоположната наклонност, съгласно Маршал Бърк, доцент по “Наука за земната система ” в Станфорд. 

Проучване на Института за околна среда Станфорд Уудс оповестява, че преди 20 години единствено до 10% от замърсяването с PM2,5 – фини прахови частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малък – е било от пушек, подбуден от горски пожари, само че през последните години националното равнище се е повишило до 25%, като регионите на Запад доближават 50% в интервали, наранени от тежки пожари. 

Защо е обезпокоително това нарастване? 

Колкото по-високи са равнищата на фини прахови частици във въздуха, толкоз по-лош ще бъде показателят за качество на въздуха (AQI).  

Кари Надеу, професор по педиатрична хранителна алергия, имунология и астма в Станфорд, изяснява, че в случай че показателят за качество на въздуха, провокиран от пушек от горски пожар е 20%, то той е равностоен на пушене на една цигара дневно. 

Освен това тя показва, че даже в случай че останете на закрито, нечистият въздух може още веднъж да ви навреди.  

Системата не регистрира токсините във въздуха - като тези от горящи коли и здания, които може да надвишават заплахите от цигарения пушек, показва тя. Излагането на пушек от горски пожар за повече от пет дни може да аргументи инфаркт, както и увреждане на белите дробове, кръвта и сърцето. Хората над 65 години и бременните дами са изложени на още по-висок риск, счита специалистът.  

Какво можете да извършите, с цел да се предпазите от поемане на фини прахови частици? 

Ако би трябвало да излезете на открито, носете маска и ограничете интензивността си. 

Можем да работим за понижаване на честотата и силата на горските пожари, като забавим процеса на световно стопляне, разясняват учените. За тази цел е належащо да се сведе до мини най-малко използването на пластмаси за еднократна приложимост. Трябва да бъде лимитирано изгарянето на метан, като използваме публичен превоз, караме колело или използваме електрическо транспортно средство, поучават специалистите.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР