Николай ПопивановТази седмица предстои развитие на църковните избори за нов

...
Николай ПопивановТази седмица предстои развитие на църковните избори за нов
Коментари Харесай

Изборът на Сливенски владика – това не е християнско и това не е Църква!

Николай Попиванов

Тази седмица следва развиване на църковните избори за нов Сливенски епископ. Продължение, след анулиране на междинните изборни резултати. И смяната на метода за избор на митрополит, поредна стъпка към ново ръководство и устройство на самоуправляемата, само че не самостоятелна поместна БПЦ-БП.

Върховното църковно ръководство катастрофира!

За следващ път.
Открои се една нова, неразбрана Синодална Наредба, призната с огромно болшинство от членовете на Синода, с която се вкарват (веднага от приемането й) нови правила за избор на митрополит, член на Св. Синод и участник в избора на тройката претенденти за Патриарх. Наредбата изключи свещеници и миряни - църковни гласоподаватели от изборите на митрополит и ограничи, затвори този избор само в границите на Св. Синод (максимум 14 индивида избиращи нов митрополит, 15 са всички в цялостен състав). На една страна се лишиха права по настоящия Църковен правилник, а на друга страна се дадоха нови, спомагателни права.

Оповестено съображение за касирането на избора са отчет и тъжби за нарушавания на изборния развой и данни за непозволени, недостойни и други сходни каузи на някои претенденти за Сливенски митрополит. Оповестено съображение за приемане на новата Наредба и то с огромно болшинство е неотложността

да се защищити Църквата от нездравословно външно въздействие и вмешателство,

проникващи през църковните гласоподаватели - свещеници и миряни. Няма оповестена информация за нездравословно външно въздействие и намеси в църковните каузи, проникващи непосредствено през митрополити. Да, въздействие и влияние се оказва на всички равнища и то е от Русия.
От последвали реакции и медийни изяви на засегнатата в ползите си църковни гласоподаватели - свещеници и миряни, излиза наяве, че за тях главен проблем е неправилното - съгласно тях, анулиране на изборите и упорстват Синода да избере за епископ определеният от тях - техният човек, свещеник Йеротей. Ако не е той са подготвени на митинги, шествия, манифестации, сезиране на способени държавни и правосъдни, органи и управляващи, даже сезиране на европейски институции. Обявено е молитвено наличие - митинг пред Синода по време на синодалните съвещания на 12-ти 13-ти т.м. Организират се групи, превоз, плакати. Епископ Йеротей е избора на локалните сливенски църковни гласоподаватели, локален и освен бизнес и партиен “елит ”. Широка (от 90 свещеника едвам на една трета от 30 такива) локална социална поддръжка. Прави усещане, че сериозна поддръжка за него има и от страна на група проведени миряни от Варненска епархия наричани „ Божий народ “, интензивно взели участие в избора на нов Варненски епископ, както и на “Божий народ ” и “Божий архиерей ” от Ловчанска епархия и някои представители на този “Божий народ ” от София и Гоцев Делчев.

Избирането на свещеник Йеротей, за нов Сливенски епископ се обрисува като

голям пробив в синодално подвластното църковно ръководство,

пробив в синодоцезаризма и слагане под въпрос на идното църковно ръководство - идещия патриархоцезаризъм. Епископ Йеротей ще дължи избора си на локални огранизирани групи миряни и свещеници, локалния икономически и публичен “елит ”, а не на синодална кадрова взаимозависимост. Пробив и ново без значение лице в църковното феодализиране! Това ще даде сходна мощ и за последващи митрополитски избори, за опълчване на затварянето, изолирането и феодализацията на Църквата. Спира се процесът на уединяване на Църквата още на предходния Събор, когато от името Църковно-народен събор отпадна Народен и остана единствено Църковен събор. Сега се реализира недопускане Църковният събор да стане единствено Синодален събор.

От реакции и медийни изяви на митрополитите, групирани в два съществени лагера за избор на нов Патриарх, излиза наяве, че за множеството от тях (и от двата лагера) анулиране на изборите е било належащо и по тази причина касирането се е осъществило като по този начин се завършва един изопачен избирателен развой и се стартира напълно нов. И това се дължи на показания на владиците отчет, изборни бумаги, тъжби и информация от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за нередности на епархийския избор и нуждата от касирането му.

По друг метод стои въпросът за Наредбата с новото изискване - избор на митрополит само от Синода. Въпреки огромното болшинство митрополити с което наредбата е призната (9 гласоподават “ЗА! ”, 1 гласоподава “ПРОТИВ! ” и 2 гласоподават с “ОСОБЕНО МНЕНИЕ! ”, та е лежащите под нея общо 11 гласа на митрополити от участвали на съвещанието 12), въпреки всичко след мощни отрицателни реакции, доста от подкрепящите се обръщат навръх назад, което е дългагодишна синодална процедура и демонстрира до каква степен тям “се е изволил Светия Дух ”. Тук – у нас - нещата са в непрекъснато люлеене и неустойчивост! Негативните реакции, оказали съществено въздействие за смяна, са на оповестени сътрудници на някогашната Държавна сигурност, дейни църковни дейци и управнически фактори и в актуалното сякаш евроатлантическо време. Същите те участваха най-дейно в приемането на настоящия Църковен правилник, отпадането на думата “народен ” от Църковно-народния събор и оставането му единствено като Църковен събор, както и те точно са създатели на експлицитното записване в Устава на член 58., т. 12 за приемане от Синода на Наредби за устройството и ръководството на Църквата. Сега афишират същата разпоредба за завещание от комунизма, което, като се има поради, че те са я пробутвали и приемали, в действителност не е неистина, а подчертаване за

добре свършена работа пред началниците им – резиденти на Кремъл

в страната ни.
Въпросът с Наредбата търпи развиване и от една страна наподобява като импровизиран опит на синодалните митрополити да се откъснат от остарели зависимости, да избират сами себеподобните си, с цел да се възпроизвеждат сами, а не с натрапени им от вън фрагменти. Но защото при тях спонтанност и отделяне не са вероятни, то въпреки това самовъзпроизвеждането наподобява, като планувано стабилно затваряне, елитаризиране и феодализиране от съветски помесчико-дворянски вид.
Същата Наредба раздели митрополитите в общественото пространство на продкрепящи я, неподкрепящи я и на такива, които не знаят какво желаят и какво да вършат. Към последните за жалост наподобява се причислява и Варненския митрополит Йоан – Наместник на вдовстващата Сливенска епархия. Нито можа да направи избора в Сливен, а

създаде величествен скандал,

нито можа да отбрани касирането, което самичък е предложил, нито отбрани синодалните си братя и Наредбата, на която е вносител и самичък подписа, и одобри. Не зачете, като правоправещ и правилото на Канона и Устава, че нито Синодът прави нещо без Пратриарха, нито Патрархът прави нещо без Синода и не изиска съвет от Негово Светейшество, а работи самичък без да пита и макар него, без даже да му изпраща писма, каквито праща обаче на другите владици. А напряко си отдръпна поддръжката, та и подписа – което е измислица. Той ни заяви, че отдръпва и този на Врачанския митрополит, като че ли той е безгласен и безсловесен?! Как ще се оправи с по-голяма отговорност, по-голяма организационна и управническа отговорност - щом с един епархийски избор се провали - не е ясно. Рухна митът за мъдростта, правилността, отговорността и сигурността на архиерейските действия! От на следващия ден могат да се отмятат и да си отдръпват подписите съгласно случая.

Пак от медиите излиза наяве, че на този стадий, Ддържавата, както върви, няма да се намеси изрично по въпроса с Наредбата, няма да изрази възторзи - Синодът може да я написа - тяхна работа, самоуправление въпреки и Правосъдният министър като конституционалист да разсъждава, че по принцип такива Актове са “проблематични ”.
За конкретизиране е, че новата Наредба лимитира и затваря избора на митрополити напълно в пълномощията на Св. Синод, т.е. всичко от предварителния асортимент - листата с достоизбираеми епископи (епископи се вършат единствено от Св. Синод), през избора на двама претенденти и от тях на един се прави единствено и само от Св. Синод, т.е. единствено от най-вече 13 - 14 индивида. И по този метод въпросните 13 - 14 индивида избират митрополити с мандат (по непроменената част от Устава) пожизнено - до живот (т.е. несменяемо ръководство с небосвод над 30 – 40 год. - до към 2050 г.). С неограничена власт в материално, финансово, административно, културно, духовно отношение, на практика неограничена феодална власт вътре в църковната среда, с власт и цялост и в социална среда, узаконена и охранявана по Закон, сътворен от същите създатели и на Устава, предусещащ Синодалните наредби, които в този момент не се харесват.
Във връзка с горното, положението и работите на клира и народа (т.нар. „ Божий народ “ прави изключение, тъй като него Държавна сигурност си го е основала за такива смутни евроатлантически времена за охрана) не наподобяват добре. Понеже Държавата заплаща заплатите на свещениците. Забележете – заплаща им на свещениците училищен заплати. На какво ли ни учат те?!

Глътка въздух, лъч светлина и вяра в тази конюнктура дава Чл. 69. Устава на БПЦ (2) Решенията на Св. Синод, в случай че не опонират на догматите и каноните на светата Православна черква, са дефинитивни и наложителни за членовете, клирици и миряни, на Българската православна черква - Българска Патриаршия. Съобразно това множеството синодални решения от 2014 година насам не наподобяват да са влезнали в действие, изключително във връзка с избирането на митрополити. Тази Наредба планува при канонически избор гласът на Патриарха/Наместник-председателя/Председателстващия да е двоен при еднакъв брой гласове, което в Устава категорично е упоменато като право (не като задължение), че е годно единствено при взимане на решения в съвещание. Ако Наредбата се анулира, то Неврокопският митрополит Серафим, който е с 6 на 6 гласа по отношение на другия претендент става незабавно някогашен Неврокопски митрополит и ще чака произнасянето на идващ Църковен събор, а до тогава Синодът ще назначи Наместник на Неврокопската епархия.

Изходът

В информацията и събитията, отразени от медиите и посочени нагоре става дума единствено за човешки работи, само че не и за Вяра. Само за обичай, не за Вяра. Вярата е във Вас като персони и във вас като хора, съставляващи общественост и Общество. Колкото и да ви пречат.
Тези дни, блестящо се открои един глас на истината в публикацията “ТОВА НЕ Е ХРИСТИЯНСТВО И ТОВА НЕ Е ЦЪРКВА ” в уеб страницата hristianstvo.bg. Това не е реклама, а начало.
Наблюдавайте! Усърдно работете в положителното и за положителното!

Простено, простете! (Отнася се единствено до читателите на обявата и никога до причинителите на закононарушението “Избор на Сливенски митрополит ” в съучастие на митрополити и църковни гласоподаватели от Сливенска епархия, дирижирани от сатанинската Държавна сигурност по оперативната про-кремълска разработка “Божий народ ”)
Ще пристигна време и близо е към този момент да се прави всичко изначало и отначало! Още сме в Преход на Перестройка, Промяна, Подмяна и така нататък Планът им отива към нулиране.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР