Николай Петров, снимка БГНЕС Военно-апелативната прокуратура обяви в понеделник, че

...
Николай Петров, снимка БГНЕС Военно-апелативната прокуратура обяви в понеделник, че
Коментари Харесай

Прокуратурата оневини бившия здравен министър Николай Петров


Николай Петров, фотография БГНЕС

Военно-апелативната прокуратура разгласи в понеделник, че не са открити задоволително данни за осъществени закононарушения от някогашната администрация на Военномедицинската академия (ВМА). На 30 октомври здравният министър Николай Петров подаде оставка поради социална поръчка на ВМА, извоювана от компания на неговия шурей. Това е станало, до момента в който Петров бе началник на ВМА.

От известието на прокуратурата се схваща, че при започване на юни държавното обвиняване е отказало да образува наказателно дело за нарушавания в болничното заведение. Решението е взето от прокурор от Военно-окръжната прокуратура в София. Поводът е одитен отчет на Министерство на защитата за ззаконосъобразността и успеваемостта на ръководството на болничното заведение за интервала от началото на 2014 година до края на януари 2017 година

Решението на първоинстанционната прокуратура е било тествано от апелативните прокурори. Те са открили, че първичната инспекция е непълна, а наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев не е осъществил нужния надзор над работата на военния следовател. Това може да докара дисциплинарно произвеждане на обвинителя.

Въпреки това и втората инспекция на ВМА води до същия резултат – няма задоволително данни за осъществено закононарушение.Прокуратурата ще изпрати документите на Агенцията за държавна финансова ревизия, тъй като са открити административни нарушавания.

Проблемната поръчка

В края на юни 2014 година ВМА афишира публичната поръчка, по-малко от месец, откакто Николай Петров е назначен за шеф на военната болница. Конкурсът за 4 от обособените позиции за периодическа доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лв. с Данък добавена стойност, е извоюван от гражданско сдружение, под формата на консорциум, " Ортопедие-Инвекс ", което е основано за да взе участие в съответната публичната поръчка.

За водещ сътрудник е избрана компанията " Ортопедие - БГ " ЕООД, която прави всички административни, в това число счетоводни и финансови действия.
Договорът сред ВМА и консорциум " Ортопедие-Инвекс " е подписан на 13 януари 2015 година В подписаното съглашение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. А това е нарушаване на закона, открива одит на МО.

От страна на изпълнителя, договорът подписва Явор Цонев, който е наследник на притежателя на компания " Ортопедие-БГ ", показва одитният отчет. Явор Цонев е мъжът, с който дъщерята на Петров - Руслана живее на фамилни начала и имат дете.

Фирмите на зетя и PR организацията на дъщерята на един адрес

По времето, когато Николай Петров е сключил покупко-продажбите, щерка му Руслана Петрова беше началник на политическия кабинет на тогавашния здравен министър Петър Москов.

" Ортопедие-БГ " и сдружението " Ортопедие-Инвекс " са показали еднакъв адрес за контакт. Нещо повече, на адреса, на който се обитава " Ортопедие-БГ ", е записана и компания на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен притежател на капитала на " районна прокуратура ПР Консултинг” до август 2014 година

От бТВ са потърсили министъра за коментар дали е случайност фактът, че адресът на " Ортопедие - БГ " съответствува с този на сдружение, чиито притежател до 2014-та е щерка му – Руслана Николаева Петрова.Здравният министър не дава отговор, вместо това написа: " Седалището и регистрацията на комерсиалните сдружения не са от компетентността на възложителя на публични поръчки ".

Докато Петров е отпред на ВМА, " Ортопедие-БГ " печели друга социална поръчка. През февруари 2017-та, сдружението е класирано преди всичко за доставка на медицински произведения на стойност 429 300 лева с Данък добавена стойност.Петров дава отговор пред бТВ, че главният аршин при избора на реализатор и в двете поръчки е бил най-ниската цена.

Справка в Агенцията по публичните поръчки демонстрира, че единствените две поръчки печелени от " Ортопедие " са били единствено във Военна болница и единствено по времето на Николай Петров.

След абсурда бе обяснено, че ВМА е дала на компанията към 300 000 лева за осъществените действия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР