Николай Ненчев, сн. Архив/БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров записа на

...
Николай Ненчев, сн. Архив/БГНЕС Главният прокурор Сотир Цацаров записа на
Коментари Харесай

Цацаров с нов провал по знаково дело, този път срещу Николай Ненчев


Николай Ненчев, сн. Архив/БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров записа на сметката си още една оправдателна присъда по знаково дело в своя мандат, откакто съдът дефинитивно оправда някогашния боен министър Николай Ненчев по делото за униформите. От присъдата на Върховния касационен съд целият случай наподобява като прокурорски тормоз върху Ненчев.

Освен някогашния министър, обвинен по този случай бе и някогашният чиновник на министерството Венислав Цанов. Прокуратурата ги даде на съд по обвиняване за осъществяване тежко длъжностно закононарушение, довело до загуба на 259 000 лева

Малко откакто встъпи в служба като министър, Николай Ненчев трябваше да тушира недоволството на шивачките във ведомствената компания " Интендантско обслужване ". Те оповестиха гражданско непокорство и блокираха пътища, защото са останали без работа. Конкретната причина бе, че поръчка за доставката на униформи за над 4 млн. лв. е била извоювана от частната компания " Лортън ". Така заетите в " Интендантско обслужване " са останали без работа.

Ненчев отиде при шивачките в Калофер и обществено даде обещание да направи всичко допустимо под една или друга форма въпросната поръчка, която е стартирана по времето на служебния министър Велизар Шаламанов, да бъде анулирана.

Държавното обвиняване твърдеше, че Николай Ненчев е склонил шефа на дирекция " Инвестиции в защитата “ Венислав Цанов да не подписва контракт с класираната от комисията преди всичко компания " Лортън ". Така вместо да бъде подписан контракт с частното сдружение, предложило най-ниска цена за облеклата, министерството подписва договор с " Интендантско обслужване ".

Според прокуратурата по-късно върху шефа на " Интендантско обслужване " е бил извършен напън независимо да подписа контракт с " Лортън “ ЕООД. Така сдружението е станало подизпълнител на държавната компания и печели 1 милион лв. от поръчката.

Двамата подсъдими бяха оправдани още от Военно-апелативния съд. Интересното е, че прокуратурата стачкува пред висшия съд това решение, а по-късно афишира, че не поддържа митинга – т.е. обвиняването е според с оправдателна присъда.

В решението си Върховният касационен съд (ВКС) припомня, че частната компания " Лортън " се е отказала сама от публичната поръчка и министерството вярно е сключило контракт с класираната на второ място компания – " Интендантско обслужване ".

" Лортън " са предложили оферта с най-ниска цена, само че е и несъмнено открито, че са се отказали от присъединяване в процедурата. Разликата в цените (между първата и втората оферта-б.р.) не може да бъде призната като нанесена щета, защото определянето на " Интендантско обслужване " за реализатор по публичната поръчка е станало при съблюдаване на нормите на Закона за публичните поръчки ", написа в решение на Върховен касационен съд.

В случая въпросът по какъв начин е допустимо прокуратурата да води сходни каузи, които още през цялото време наподобяват обречени. Накрая обвиняването единствено се отхвърля от изказванията си, откакто близо две години е упражнявало наказателна принуда върху двама души.

Срещу Николай Ненчев има повдигнато и обвиняване в закононарушение по работа поради това, че е отказал на руснаците да ремонтират старите руски изтребители МиГ-29.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР